Kako su klasični sosovi ponovo postali šik?

jednostavnost može biti šik

autor BURO.
1259

Zamislite scenu: stojite u restoranu, pred vama je jelo koje izgleda savršeno, ali ono što vas zaista drži u mestu nije meso, povrće ili testenina. To je sos. Da, upravo onaj klasični sos koji smo nekad smatrali „teškim“ ili „staroškolskim“. I sada je, iznenađujuće, ponovo šik.

Šefovi širom sveta, od Londona do Pariza i Njujorka, vraćaju se osnovama i to sa stilom. Bešamel više nije samo za lazanje iz bakine kuhinje. Danas ga možete dobiti sa tartufima, dimljenim sirom, pa čak i sa cvetnim notama koje podižu jelo na novu dimenziju. Holandez je otišao dalje od jaja benedikt, sada krasi špargle, lososa, pa i neke tajne eksperimente u malim, kulinarskim laboratorijama. Demi-glace? To je sada pravi superheroj među sosovima: dubok, bogat, aromatičan i sa njim svako jelo postaje zvezda Instagrama.

sos

Zašto je povratak klasičnih sosova uopšte važan?

Zato što on nije samo dodatak. On je završna magija na tanjiru. On spaja sve ukuse, pojačava aromu svakog sastojka i ostavlja vas sa onim „wow“ osećajem kada zagrizete prvi put. I što je još bolje, on više nije rezervisan samo za fine dining. Pojavljuje se i u malim bistroima, barovima sa prirodnim vinom, pa čak i u kuhinjama onih hrabrih koji žele da se igraju kod kuće.

Trend je istovremeno nostalgičan i moderan. Jela više ne dolaze samo sa opisom „piletina sa sosom“ – sada možete naručiti „piletinu sa albufera“ ili „losos sa beurre blanc“. Zvuci fancy? Da. Ali u suštini, sve što radite je da uživate u bogatstvu ukusa i malo se igrate u kuhinji. To je kao da stavite malu modnu detalj na savršenu haljinu, podiže sve.

pexels cottonbro 4543099

Šefovi su čak osmislili svoje male trikove da bude lagan, ali i dalje bogat. Neki rade sabayone koji se topi u ustima, drugi kombinuju tradicionalne francuske recepte sa japanskim, korejskim ili skandinavskim notama. Rezultat je elegantan i apsolutno fotogeničan.

Ali oni nisu samo za Instagram. Oni su lekcija u strpljenju, preciznosti i zanatstvu. Kada pravite bešamel ili demi-glace, učite da volite proces – polako, pažljivo, sa ljubavlju prema svakom sastojku. To je možda i razlog zašto su danas toliko popularni: nemar prema tradicionalnim vrednostima je kao dobar dan, on nas vraća u neko jednostavnije vreme, podseća na vrednost.

Na kraju, klasični sosovi su dokaz da jednostavnost može biti šik, da tradicija može biti moderna, a da jedan savršeno pripremljen sos može učiniti da jelo pamtite zauvek. Sledeći put kada budete u kuhinji ili restoranu, nemojte samo gledati sastojke, gledajte i ponudu soseva. Možda je on zapravo glavni junak priče.

Foto: Pexels