Redovi na Dorćolu: Da li smo dobili najbolji burek u gradu?
burek koji možeš da pojedeš brzo, za onoliko vremena koliko traje veliki odmor u školi

Povezano
Šta je to što čini „dobar burek“? Da li je to hrskava korica, ona koja se lomi pod zubima, ali nije presuva, ili je čar u filu koji je sočan, ali ne previše mastan. Kad smo kod masti, da li dobar burek uopšte ostavlja masan trag na prstima i usnama, ili je bolje kada je suvlji?
Ja se recimo sećam nekog bureka iz detinjstva – sve što znam o njemu jeste da sam ga volela. Sećam se i tog mirisa koji me odmah vrati kući, mogu čak i namerno da ga reprodukujem u glavi. Sećam se bio je hrskav gde treba, i mekan kad treba. Mnogi ljudi kažu da im upravo to nedostaje, burek sa dušom, burek koji je neko napravio iz ljubavi u želji da se vratite, burek koji možeš da pojedeš brzo, za onoliko vremena koliko traje veliki odmor u školi.
U jednoj od najživopisnijih ulica Dorćola, na adresi Cara Dušana 82, tik preko puta Prve beogradske gimnazije, otvorena je nova buregdžinica koja već privlači gurmane i nostalgičare – Beogradska buregdžinica. Iako postoji tek mesec dana, ispred lokala se već stvaraju redovi, a razlog je jednostavan: Srđan Đorđević, rođeni Beograđanin iz kraja „kod Đerma“ i menadžer lokala, odlučio je da gradu vrati ono što mu je, kako kaže, dugo nedostajalo, taj čuveni – burek kakav pamtimo iz detinjstva.
Naša misija je da podsetimo ljude na miris pravog domaćeg bureka. Pekara je sve više, ali kvalitet pada jer je mašina zamenila čoveka. Mi želimo da se izdvojimo, da svaka porcija ima dušu
Srđan Đorđević
Srđan je odrastao uživajući u recepturama poznatog Tpkovića – svog sadašnjeg kuma koji je, kako kaže, dao punu podršku za otvaranje, a možda malo i pomogao oko recepture. Mi smo saznali šta to ovaj burek čini drugačijim, isprobali smo sve iz ponude, a doneli smo i svoj sud.
Samo burek i ništa više
Za razliku od klasičnih pekara, Beogradska buregdžinica ima jasan koncept – u ponudi je samo burek i ništa više, i to u šest verzija: sa sirom, mesom, šunkom i kačkavaljem, prazan, sa višnjama i sa jabukama i cimetom.
Želimo da se specijalizujemo za jedno i da u tome budemo najbolji. Fokus nam je na originalnim receptima i kvalitetu.
Srđan Đorđević

I dok je burek sa mesom očekivano najprodavaniji, burek sa višnjama je ono što je goste najviše iznenadilo. „Na prvu zvuči nespojivo, ali kada probate – potpuno vas osvoji“, pričaju zadovoljne mušterije.
Naša redakcija je probala sve iz ponude – burek sa mesom jednoglasno je poneo titulu favorita, dok nas je bogato punjenje bureka sa sirom posebno, ali i prijatno iznenadilo. Slatke varijante sa višnjama i jabukama uz espreso i šećer u prahu vraćaju pravo u kuhinje naših baka.
I do dve litre jogurta na točenje
Jedna od najvećih zanimljivosti ove buregdžinice je jogurt na točenje – koncept koji nema niko u Beogradu. Za 120 dinara kupite čašu i možete da natočite koliko želite.
Ne želimo da ikoga uskratimo za gutljaj ili dva jogurta koji obično zafale pred kraj jela. Ako neko želi dve litre, može da popije dve litre
Uz osmeh dodaje Srđan i donosi nam tri pune čaše jogurta. Jogurt je masniji, nešto teži, sa oko 1% masti, a kako smo shvatili upravo ova usluga im je pomogla da se za kratko vreme privuče veliki broj mušterija.


KAKO ZAOBIĆI GUŽVU: Radno vreme je od šest ujutru do 15 časova, a najveća gužva je između devet sati i podne. „Za burek kakav želimo da izađe iz peći treba malo da se sačeka“, iskren je Srđan. „Ako neko želi da dođe bez čekanja, najbolje je da to učini pre 9h ili posle 12h. Imamo dve peći koje rade punim kapacitetom i želimo da ljudi znaju da će kvalitet biti uvek isti – zbog toga se i vraćaju.“
Cela tepsija u kutuji
Još jedna inovacija je pakovanje – burek se pakuje u kutije, a ne u papir. To omogućava da se burek iseče i jede odmah, bez bojazni da će mast kapljati svuda. „Ljudi često stanu kolima, kupe burek i jedu tako – hteli smo da im olakšamo“, objašnjava Srđan.
Beogradska buregdžinica ne želi da bude samo još jedan pin na Google mapi Dorćola – njen cilj je da postane tradicija. „Želimo da nas posećuju svi – od đaka iz gimnazije preko puta, do ljudi iz komšiluka, prolaznika i onih koji dolaze samo zbog bureka. Želimo da probudimo tradicionalne vrednosti, ali da budemo i moderni, otvoreni za nove ideje. Suština je da nikada ne izneverimo svoje mušterije“, zaključuje Srđan.

I dok posmatramo ljude kako strpljivo čekaju u redu na Dorćolu, jasno je da Beogradska buregdžinica nije samo još jedno mesto za „trk i brz zalogaj“. Ona je povratak lokalnim i tradicionalnim vrednostima koje smo pomalo zaboravili. Miris testa, onog sa hrskavom koricom koja se lomi pod prstima i jogurtom na točenje koji nas oslobađa svih „ograničenja“ ali i onog čuvenog straha da nešto „moramo da čuvamo za kraj“, vraćaju nas u vreme kada se za dobar burek znalo gde se ide i kada se na njega rado čekalo.
Srđan Đorđević i ostatak tima primer su da kvalitet nije stvar trenda, već upornosti da se ispoštuje kvalitet i ljubav prema onome što radiš. A ako je suditi po pomenutom redu ispred Cara Dušana 82a – Beograd je sve navedeno zasita, baš dugo čekao.
Foto: BURO.