Najbolji gastro gradovi u 2025: Pariz jeste na listi, ali ovo su pravi šampioni ukusa

ako se pitate gde ćete sledeće putovati

autor BURO.
1641

Postoje gastro destinacije u kojima se jede dobro i postoje gradovi u kojima je svaki obrok umetničko delo – iskustvo za sva čula, koje se pamti jednako dugo kao i poseta najvećim istorijskim znamenitostima. Baš o tim gradovima govori najnovija lista magazina Time Out, koja za 2025. godinu donosi izbor kulinarskih destinacija koje osvajaju srca (i nepca) gurmana širom sveta.

Ako se pitate gde ćete sledeći put putovati, možda je vreme da vaša destinacija bude vođena ukusom. Doslovno.

gastro

Lista najboljih

Svake godine, renomirani magazin Time Out objavljuje listu gradova u kojima se, po mišljenju lokalnih stanovnika, poznatih kuvara i gastronomskih kritičara, jede ne samo dobro, već nezaboravno. Lista za 2025. godinu oslanja se na mišljenja hiljada ispitanika iz celog sveta, ali i na zapažanja urednika koji redovno istražuju gradske restorane, ulične štandove, barove i pekare. Ono što ovu listu izdvaja jeste što ne ocenjuje samo kvalitet hrane, već i dostupnost, raznovrsnost, atmosferu, pristupačnost i lokalni karakter.

Drugim rečima, ne morate večerati u restoranu sa Mišlenovim zvezdicama da biste osetili ukus jednog grada, ponekad je to kroasan sa uličnog ćoška, tanjir paste u porodičnoj trattoriji, ili supa kupljena kod lokalne prodavačice na noćnoj pijaci.

pexels richard l 2150581203 32432712

Top 3 gastro destinacije

Nju Orleans, Luizijana (SAD)

Nju Orleans je stanje duha. Njegova kulinarska scena je autentična, razigrana i duboko ukorenjena u kreolsku i kajeun tradiciju. Od gumba i jambalaje, preko po’boy sendviča, do svežih školjki i slatkog peciva beignet – svaki zalogaj je prožet istorijom i atmosferom ovog vibrantnog grada. Hrana je ovde jednako važna kao i muzika, a aroma začina širi se ulicama baš kao i zvuk džez trube iz francuske četvrti.

Bangkok, Tajland

Ako postoji mesto gde ulična hrana dostiže nivo savršenstva to je Bangkok. U ovom užurbanom gradu, štandovi sa hranom često nadmašuju restorane po ukusu i svežini. Od legendarnih nudli sa pad taj sosom, preko supe tom yum, do roštiljanih ražnjića sa kokosovim mlekom. Bangkok je istinsko čulo ukusa jugoistočne Azije. Dodatni bonus? Hrana je pristupačna, dostupna 24 sata i pravi je most između tradicije i modernih ukusa.

Medeljin, Kolumbija

Verovatno najveće iznenađenje ove liste. Medeljin više nije samo grad koji se vezuje za turbulentnu prošlost, on postaje gastronomski centar Latinske Amerike. Novi talas mladih kuvara koristi lokalne sastojke poput arepa, bandeja paisa, avokada i tropskog voća, i kombinuje ih sa modernim tehnikama kuvanja. Rezultat su restorani u kojima se prošlost i budućnost susreću na tanjiru. U Medeljinu se jede toplo, srčano i velikodušno, baš kako i treba.

pexels ken123films 2432109
pexels crsphoto 17975098

Gde je Pariz?

Iako nas Pariz više ne iznenađuje kao gastronomska prestonica, zanimljivo je da se ove godine nalazi tek na devetom mestu. Ali to ne znači da je izgubio na šarmu, naprotiv.

Francuska prestonica danas nudi raznovrsniju i inkluzivniju kulinarsku scenu nego ikad ranije. Pored tradicionalnih bistroa i luksuznih restorana sa Mišlenovim zvezdicama, u Parizu bujaju moderna mesta sa azijskim fuzijama, vegetarijanski koncepti, pekare koje vode mladi inovatori i ulični festivali hrane na obalama Sene. Pariz se menja i otvara i to čini ukusno.

pexels shvets 2574488

Još nekoliko gradova koje vredi pomenuti

Na listi najboljih za 2025. godinu nalaze se i sledeće destinacije:

  • Tokio, Japan – gde čak i jelo iz 7-Elevena ume da iznenadi kvalitetom.
  • Napulj, Italija – rodno mesto pice, gde jednostavnost dobija božanski ukus.
  • Madrid, Španija – savršen balans između tapas kulture, tržišta hrane i modernih gastro barova.
  • Lima, Peru – poznata po ceviche kulturi i vrhunskoj fuziji španskih, andskih i azijskih uticaja.
  • Melburn, Australija – grad koji je redefinisao brunch kao kulturni ritual.

Putujte (i jedite) pametno

Gastro-turizam više nije trend, već način života. Ljudi danas sve češće biraju destinaciju ne samo prema znamenitostima ili vremenskim prilikama, već i prema tome šta mogu pojesti, probati, omirisati. Ako planirate sledeće putovanje, razmislite da to bude grad u kojem ćete se sećati tanjira, a ne samo fotografija. U 2025. godini, svet je i dalje pun iznenađenja, ali jedna stvar je sigurna, najukusnije avanture vas čekaju tamo gde se ljudi okupljaju oko hrane.

Foto: Pexels