Matcha Whisky Sour: Novi osvežavajući koktel

Matcha mu daje suptilnu zemljanu notu

autor BURO.
1 27

Postoji nešto neodoljivo u pićima koja izgledaju kao da su stigla direktno iz prirode, a ovaj koktel je upravo to. Njegova raskošna zelena nijansa podseća na svežinu ranog leta, kada je sve oko nas prepuno života, svetla i bujne vegetacije. U tom duhu, Matcha Whisky Sour donosi savršenu ravnotežu između kiselkastog, slatkog, gorkog i zemljanog i sve to u jednoj elegantnoj čaši.

Ako ste raspoloženi za eksperimentisanje, možete zameniti polovinu viskija sa 25 ml amarela. Ova mala promena daje napitku orašastu slatkoću i pravi je izbor za sve koji vole koktele sa karakterom.

koktel

Recept za Matcha Whisky Sour (za jednu osobu)

  • 50 ml japanskog viskija
  • 25 ml svežeg limunovog soka
  • 25 ml medenog sirupa (napravljen zagrevanjem jednakih količina meda i vode, dok se ne sjedine, pa ohlađen)
  • ½ g matcha praha (otprilike ¼ kašičice, po mogućstvu premium kvaliteta) + prstohvat za dekoraciju
  • 10–12 kapljica foamera (Ms Better’s Miraculous Foamer Bitters), ili alternativno 1 belance, ili 25 ml aquafabe

Sve sastojke stavite u boston shaker i dobro protresite bez leda tzv. „dry shake“, što pomaže da se foamer, belance ili aquafaba lepo zapene. Zatim dodajte led i još jednom snažno protresite. Procedite dvaput u ohlađenu čašu tipa nick & nora, nežno pospite sa malo matcha praha po vrhu i servirajte odmah.

Zašto volimo ovaj koktel?

Pored izuzetnog ukusa, ovaj koktel ima i vizuelni efekat koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Matcha mu daje ne samo boju već i suptilnu zemljanu notu, koja savršeno kontrira kiselini limuna i toplini viskija. Rezultat je sofisticiran i osvežavajući napitak idealan za letnje večeri na terasi, ali i za trenutke kada vam treba mali zeleni beg iz svakodnevice.

Recept je kreirala Maddy Slack, menadžerka bara i restorana Prawn on the Lawn u Londonu i Padstowu, koja je poznata po kreativnim pristupima klasičnim koktelima.

Foto: Pinterest