Otkrivamo sve o vinariji 100 žena čiji rose obožavamo!

01.09.2022.
RECOMMENDED

Ako nas pitate leto je (za)uvek nežnoružičaste boje i ima aromu laganog rozea koji nas prati kroz dan i čini da svaki trenutak postane delikatan i nezaboravan. Kockice leda sudaraju se u čaši sa visokom stopom i dok uživamo u tom lenjom ritmu, topimo se ispod sunca nazdravljajući svakom novom zalasku koji nas uvodi u vrele letnje noći. Nekako, rose je pratilac dobrog raspoloženja, predugačkih ručkova sa prijateljima, uz rose se sklapaju planovi koji nam dugo zvone u glavi i pošto se sezona završi. Ovo leto nam je na meniju bilo jedno posebno rose vino iz Srbije, radi se o vinariji 100 žena čija priča nas je oduševila jednako koliko i ukus njihovog prvog vina.

Reč je o jedinstvenom projektu gde se veliki broj žena okupio u klaster oko zajedničkog cilja, stvaranja kvalitetnog vina sa nekih 30 hektara na poziciji Vele Polje kraj Niša. Priča započinje jednim vinom, jednom sortom (merlo), uslov je da svaka žena mora imati makar mali komadić zemlje koji će uneti u ovo zajedništvo.

Rose 100 žena donosi miris jagode na nosu, uz nešto kompleksnije note i savršen je za uživanje u laganim specijalitetima i najtoplije dane, iako se radi o vinu koje se sa velikim guštom može piti tokom cele godine. Na ovom projektu snage su udružile dame različitih profesija i interesovanja, a svima im je zajednička ljubav prema životu, hedonizam, ali i preduzetnički način razmišljanja. Ovog puta razgovarali smo sa nekoliko njih.

Marija Desivojević cvetković

Viša savetnica za strategiju i razvoj, Delta Holding

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662040869151356.jpg

Odakle je došla ideja da se priključite jednom tako posebnom projektu?

Ideja je došla od mog dobrog prijatelja, koji uvek ima neobične i sjajne ideje. Pridružila bih se svakoj koju on predlozi, ali u situaciji u kojoj je u igri bilo uzgajanje grožđa i proizvodnja vina, pa još tako što će se u projekat uključivati samo žene, nije bilo potrebno da dugo razmišljam. Sa radošću sam se upustila u ovu avanturu i vec četiti godine u njoj u potpunosti uživam.

Da li verujete da budućnost leži u umrežavanju?

Pa i sadašnjost leži u umrežavanju. Razmena misli, ideja i energije pokreće svet.

Da li je za vas vino ljubav?

Nije. Vino je uživanje, pasija i posvećenost, ljubav su ljudi sa kojima pijem vino.

Kako prijateljima koji još nisu probali rose 100 žena objašnjavate njegov ukus?

Kažem im da je moj dobar prijatelj koji zivi u Provansi već skoro pola veka, prvi put odlučio da u Francusku svojim prijateljima ponese jedan rose iz Srbije.

S kim ste ovog leta najviše ispijali ovaj nežni rose?

Sa porodicom (njenim punoletnim članovima) i prijateljima.

Kakvi su planovi vinarije 100 žena u narednom periodu?

Čekamo naše prvo crveno vino, pažljivo radimo na svakom detalju za svako vino koje ćemo proizvesti i plasirati i, više od svega, planiramo da uživamo i da se dobro zabavljamo.

Jovana Milovanović

Direktorka vinarije 100 žena

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662040965188724.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662040869195209.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662041097061349.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1662041214639077.jpg

Odakle je došla ideja da se priključite jednom tako posebnom projektu?

Privukla me je energija i strast dugogodišnjih prijatelja da u jednom selu, daleko od gradske vrve i buke, oplemene zemlju, posade vinovu lozu, neguju je i prave vina. Delovalo je sve na početku lako i jednostavno. Međutim izazovi su bili sastavni deo ovog našeg putovanja i učenja. Zemlja, predeo, vinova loza su nas okupili i još više ujedinili u želji da napravimo vino u kojem svi uživamo. Nakon određenog vremena shvatiš da investiraš i uživaš u nečemu što će trajati godinama i da jednoga dana možeš svojoj ćerki da ostaviš bocu vina koje nosi njeno ime…sanjarim.

Da li verujete da budućnost leži u umrežavanju?

Da, budućnost leži u umrežavanju. U razumevanju i doprinosu svakog od nas u nekoj oblasti vinogradarstva, proizvodnji i plasmanu vina. Ima nas dosta, svaka od nas je različitog senzibiliteta, životnog stava i zanimanja, odnosa prema vinu, a i godina. Upravo nas različitost spaja, a takođe i pomaže u realizaciji mnogih aktivnosti neophodnih za održavanje vinograda, nege i zaštite, promocije vina. Ekonomija umrežavanja je od davnina poznati model, a mi smo je zajedno prilagodili i implementirali u našoj zadruzi.

Da li je za vas vino ljubav?

Vino je za mene ljubav i mera istrajnosti. Jako je dug i težak put da od ledine i napuštene njive napraviš vino. Ljubav je i vinograd i zemlja na kojoj raste, ljubav je redovan odlazak u vinograd, pratiš kako napreduje. Ljubav je i kada gledaš u vremensku prognozu i kaže: ”zašto sada kiša, ne prija vinogradu”. Na kraju popiješ vino i sve dobije smisao.

Kako prijateljima koji još nisu probali rose 100 žena objašnjavate njegov ukus?

Trebalo bi da bude “harmonija mirisa i ukusa” (što i stvano jeste) ali mnogo interesantnije je slojevitost aroma, njihovo preplitanje. Ima tu kremastu strukturu i balansiranost, da se stručno izrazi. Potpuna harmonija mirisa i ukusa i možeš uživati podjednako uz glavno jelo, desert ili priču sa prijateljima.

S kim ste ovog leta najviše ispijali ovaj nežni rose?

Birala sam jer je limitiran broj boca, ipak nam je vinograd mlad. Sa nabližim prijateljima koji uživaju u vinu, pažljivo sam pakovala boce i nosila prijateljima svuda po svetu.

Kakvi su planovi vinarije 100 žena u narednom periodu?

Jesen je, berba, sređivanje vinograda nakon berbe, pravljenje vina, dogovor sa stručnim timom šta želimo da postignemo, plasman vina… Ove godine ćemo imati ozbiljan prinos svih sorta grozđa tako da će biti dosta boca divnog vina koje treba da osvoji pažnju kvalitetom i opravda trud koji smo uložili. Roze zanosne boje je postavilo visoku lestvicu, treba to održati i inspirisati veliki tim da istrajemo i odsanjamo naše snove za sledeću godinu.

Saznaj više:
Povezani članci: