Rashlađujemo se ovim koktelima za koje možda niste čuli

    06.05.2024.
    RECOMMENDED

    Da li ste probali beveragino? Znate li šta je to? Ovaj fancy izraz se proslavio prošlog leta među britanskim TikTokerima, a podrazumeva koktel u prijateljskom okruženju.

    Beveragino može biti i kafa, čaj, limunada ili bezalkoholni koktel. Ono što ga može razlikovati od običnog napitka je određena improvizacija u pripremi: ne samo hladna kafa, već hladna kafa sa slatko-slanim kremastim dodacima, ne samo bilo koji tekila koktel, već onaj koji je delimično Negroni, delimično špricer. Beveragino je sve sem standardnog i običnog ukusa. S tim u vezi, pripremili smo za vas 4 recepta za pića koja su kremasta i osvežavajuća, gazirana i alkoholna, kisela i osvežavajuća — savršena za vaše jutarnje listanje štampe, večernje sate druženja sa prijateljima i svaki drugi vremenski interval u danu koji možete proglasiti svojim happy hour-om.

    DIRTY HORCHATA

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/piC487a2-1.webp

    Postoji mnogo verzija horchate, popularnog latinoameričkog pića baziranog na orašastim plodovima ili žitaricama ili njihovoj kombinaciji. Ovo slatko piće sa ukusom cimeta popularno širom Latinske Amerike, obično se pravi tako što se beli pirinač potapa u vodu, procedi kroz fino sito kako bi se uklonili čvrsti delovi, a zatim se tečnost zaslađuje šećerom i cimetom.

    Verzija koju vam predstavljamo je na bazi pirinča i zahteva kapljicu koncentrata hladne kafe ili espressa da je učini ,,prljavom“, a takođe i punomasno i zaslađeno kondenzovano mleko kako bi postala još bogatija i kremastija. A evo kako ga možete napraviti:

    SASTOJCI ZA OSAM ČAŠA

    • dve šolje sirovog belog dugog zrna pirinča
    • jedna konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
    • jedna kašika mlevenog muskatnog oraščića
    • jedna kašika mlevenog cimeta
    • ½ pakovanja punomasnog mleka
    • dve šolje koncentrovanog hladnog espresa ili espressa, za posluživanje

    PRIPREMA

    Dodajte pirinač i 2½ šolje vode u veliku posudu i pokrijte. Neka ostane potopljen i na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati. Pirinač i tečnost u kojoj se potapao sipajte u blender i mešajte dok sav pirinač ne postane fino samleven, 2 do 3 minuta. Dodajte kondenzovano mleko, muskatni oraščić i cimet i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte smesu u veliku posudu ili činiju. Dodajte punomasno mleko i mešajte dok se ne sjedini. Za posluživanje, podelite horchatu u čaše napunjene ledom i prelijte hladnim koncentrovanim espressom, po ukusu (otprilike 2 do 3 kašike hladnog espresa za svaku čašu horchate).

    SAVET

    Najbolje je konzumirati horchatu istog dana kada je napravljena, ali se može čuvati do 2 dana u pokrivenoj posudi u frižideru. Dobro promešajte pre posluživanja.

    LIMUN-ĐUMBIR PIĆA

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/piC487a3-1.webp

    Leto je. Vruće je. Kasno popodnevno sunce prži, a vi jedva čekate zalazak kako biste se okupili i sa prijateljima uživali uz ovaj beveragino u špricer verziji sa osvežavajućim limunom i aromatičnim đumbirom.

    SASTOJCI

    • ¼ limuna, bez semenki, grubo iseckanog (sa korom i koricom)
    • mali prstohvat kuhinjske ili fine morske soli
    • jedna kašika sveže ceđenog soka od limuna
    • jedna kašičica sveže rendanog đumbira (opciono)
    • đumbir pivo ili đumbir kombuča, po ukusu
    • kriška limuna ili sveže rendani đumbira, za garniranje

    PRIPREMA

    Stavite limun i so u veliku vinsku čašu i koristeći zadnji deo kašike, lagano izgnječite da biste razbili i oslobodili neke od ulja i sokova. Dodajte sok od limuna i đumbir (ako koristite) i prekrijte sa puno leda i đumbir piva. Ukrasite kriškom limuna ili svežim rendanim đumbirom.

    AMARO SOUR

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/piC487a1-1.webp

    U ovoj neobičnoj verziji amaro sour beveragino-a, osetićete jedinstvenu fuziju slatkih i kiselih ukusa, a kako biste iznenadili svoje prijatelje, samo pomnožite mere za sastojke sa brojem gostiju i sigurni smo da će svi uživati.

    SASTOJCI ZA JEDNU ČAŠU

    • dve maraskino trešnje
    • jedan kolut grejpfruta, prepolovljen
    • jedna ½ kašičica kristalnog šećera
    • pet kašika džina
    • dve kašike amara, kao što je Amaro Nonino, Montenegro ili Averna
    • kašika sveže ceđenog soka od limuna
    • led

    PRIPREMA

    U šejker za koktele, dodajte jednu trešnju, jednu polovinu koluta grejpfruta i šećer. Gnječite dok se šećer ne rastvori. Dodajte džin, amaro, sok od limuna i led. Pokrijte i energično protresite dok dobro ne ohladite, oko 15 sekundi. Procedite u čašu za viski napunjenu ledom i ukrasite trešnjom i polovinom koluta grejpfruta.

    ROSE SANGRIA

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/piC487a4-1.webp

    Ovo piće je savršen izbor ukoliko volite voćne ukuse i lajt verzije vina, pa je ova sangrija idealna za veće proslave, mada je možete piti i u nešto intimnijoj atmosferi.

    SASTOJCI

    • tri nektarine ili breskve, bez koštica, iseckanih
    • 200g jagoda, iseckanih
    • 750ml flaša roze vina
    • sok od jedne narandže
    • jedna kašika zlatnog šećera u prahu
    • 50ml likera od narandže
    • 300ml gazirane vode
    • nekoliko listića nane

    PRIPREMA

    Stavite sve sastojke, osim gazirane vode i nane, u veliku posudu i promešajte da se sjedine. Ostavite u frižideru oko jedan sat ili dok se ne ohladi, zatim dopunite sa gaziranom vodom i ukrasite listovima nane pre posluživanja.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: