Objavljen je MICHELIN Guide Belgrade 2026, a među novim restoranima koji su dodati u vodič našao se Puter Fine Bistro, gastro adresa kojoj se uvek rado vraćamo.
„Puter: što znači maslac na srpskom, predstavlja deklaraciju namere u vezi sa njihovom kuhinjom, koja crpi inspiraciju i iz francuske kuhinje, kada je reč o ključnim sastojcima; i iz njihove matične zemlje, Srbije, koja takođe ima jednako važnu ulogu. Moderan bistro koji služi jela zasnovana na tradicionalnim, ponekad sporim tehnikama kuvanja, a kuhinja se takođe odlikuje izuzetno estetski dopadljivom prezentacijom“, piše u MICHELIN vodiču.
MICHELIN PRIZNANJE ZA PUTER FINE BISTRO
Dve sestre, Danica i Mirjana, osnivačice restorana Puter, uz šefa kuhinje Vladimira Popovića i uigran, kreativan tim, godinama se trude da svaki segment, od izbora sastojaka do poslednjeg detalja na tanjiru, bude promišljen, odmeren, na vrhunskom nivou ukusa i prezentacije – ali istovremeno topao, intiman i skroman.

„Za nas u Puteru, Michelin preporuka je pre svega potvrda da se jedna filozofija, kada joj ostaneš veran godinama, na kraju čuje, čak i kada ne juriš priznanja. Mi nikada nismo radili za nagrade, već za goste, za onaj osećaj topline i blizine koji želimo da ljudi ponesu sa sobom nakon svake posete nama. To što je sada i Michelin prepoznao, tu posvećenost, doživljavamo kao znak da radimo ispravnu stvar“, za BURO. govori Danica Komatina.


Kako ističe Danica, do ovog trenutka ih je doveo ogroman kontinuitet rada: sezonska meniji koji su se menjali iz korena svakih nekoliko meseci, stalna potraga za kvalitetnijim sastojcima i boljim tehnikama, ali i sposobnost da ostanu skromni i svoji, čak i kada rastu.
„Puter je godinama učio da balansira iste tri stvari koje nas i danas vode jednostavnost, jasnoću ukusa i nežnost koju jelo mora da ima. Sve to je došlo iz neprekidnog rada i discipline“, jasna je ona.

Najviše je, ipak, zaslužan Puter tim na čelu sa šefom kuhinje Vladimirom Popoviċem, kaže nam Danica.
„Ljudi koji svakog dana iznova testiraju recepte, proveravaju detalje, popravljaju ono što ne valja, i uvek dodaju još malo pažnje. Kreativnost je kod nas proces, ne trenutak inspiracije, već beskrajno nijansiranje, menjanje, razgovaranje i vraćanje osnovama. Ova preporuka nam je velika čast, ali i podsetnik da ne smemo da stanemo. Shvatamo je kao ohrabrenje da nastavimo da stvaramo kuhinju koja je nežna, iskrena i duboko lična“, zaključuje Danica.



Nedavno, imali smo priliku da probamo aktuelni, zimski meni u Puteru, u kojem se francuske tehnike i domaći sastojci ponovo sreću, precizno, sa emocijom, nežno, odvažno i robusno u isto vreme.
Meni se oslanja na sezonske namirnice, ali ih vodi u neočekivanom pravcu, dok maslac i dim postaju jezik kojim se sve povezuje.

Ovo je meni koji se lako uklapa i u ručak i u večeru, a dostupan je do marta – svratite na dobro poznatu adresu kod Kalenić pijace (Njegoševa 82) i probajte neki od specijaliteta koji su zaslužili MICHELIN priznanje!





