Povezano
Gotovo godinu dana SLOJ tim je strpljivo osmišljavao koncept za svoj novi restoran, a mi ga sada napokon možemo upoznati. Nakon pekare na Vračaru, koja nas je razmazila savršenim pecivima i jutarnjim ritualima i bistroa u Dorćolu koji je proslavio dan kao najlepši deo nedelje, stigao je SLOJ na Waterfrontu, večernji format koji spaja vino, picu i suštinu beogradske topline.


„Svaki naš projekat ima svoj karakter“, kažu osnivači. „Prvi je bio o doručku, drugi o dnevnoj energiji, a ovaj, o večernjoj atmosferi, susretima i lepoti deljenja.“
U ovom prostoru dan se ne završava, on se preobražava. Jutra počinju uz espresso i kroasan koji miriše na maslac i strpljenje kog nam svima ponestaje kada je reč o Beogradu, a večeri se nastavljaju u ritmu vina, pice i tihe muzike. Vinska karta broji oko 50 pažljivo izabranih etiketa, koje potpisuje somelijer, gastronomski kritičar i distributer Draga Tontić. Reč je o kolekciji vina koja priča priče o terroiru, vremenu i rukama koje su ih stvarale.



SLOJ X New Balkan Cuisine
SLOJ-ova pica, razvijena u saradnji sa New Balkan Cuisine restoranom, peče se na biga testu, onom koji zahteva vreme, pažnju i iskustvo. Rezultat je testo koje „diše“, sa ivicama koje su hrskave, ali ne tvrde, i sredinom koja nosi sve: aromu maslinovog ulja, balansa i majstorstva.
Iza svega stoji tim koji je, pre otvaranja, prošao jednomesečnu obuku serviranja hrane i služenja gostiju. I to se oseti. Ne u savršenosti koja je sama po sebi nedostižna, već u ritmu večeri i onom načinu na koji vino stiže tačno u trenutku kad pomislite da biste mogli još jedan gutljaj.



Hrana je priča za sebe, ali i enterijer
A enterijer? To je poglavlje samo za sebe. Novi SLOJ je omaž Srbiji ne onoj folklornoj, već onoj sofisticiranoj, iskrenoj i slojevitoj. Zidovi u tri nijanse pločica, tri vrste drveta, ručno vezeni tekstili, ogledala koja se naglo prekidaju, i metal kao diskretna referenca na zanat i proizvodnju. U centru, umetnički objekat: kocka, simbol kalupa u kojem se peku njihova peciva, ali i metafora za kreativnost koja traži formu da bi postala stvarnost.




„Pitali smo se: šta za nas znači Srbija i šta SLOJ znači u Srbiji?“, kažu osnivači. „Za nas je to toplina sunca, mešavina epoha i stilova, osećaj doma u prostoru koji ima dušu.“
SLOJ na Waterfrontu nije samo novi restoran to je ritual prelaska iz dana u noć, mesto gde kafa i kroasan prirodno vode do vina i pice, a razgovori teku kao da ste već kod kuće.
Danas je sve neki vid „koncepta“, no ipak, SLOJ nas podseća da su najbolji formati oni koji ne pokušavaju da budu savršeni.
I upravo u toj istinitosti, između parčeta pice i gutljaja vina, Beograd je ponovo najlepši.

Foto: Sloj