Donosimo tri retro slatka recepta idealna za praznike

potpuno retro poslastice koje su preživele svaku tetku, svaku slavu

autor BURO.
1332

Praznici su idealno vreme da se prepustimo slatkišima koji mirišu na detinjstvo, ali ne na onaj dosadni, „evo opet vanilice“ način, već na zabavne, pomalo kičaste, potpuno retro recept poslastice koje su preživele svaku tetku, svaku slavu i svaku staru kuhinju sa kariranim stolnjakom. Ovo su slatkiši koji vas neće ostaviti ravnodušnim, a spremaju se toliko lako da i u najhaotičnijoj decembarskoj nedelji uspevate da izgledate kao da ste sve smislili.

Tri praznična recepta

KUGLICE OD KOKOSA S RUMOM

(da, one iz metalne kutije koje je neko uvek skrio za sebe)

Ovo su kuglice koje “prave društvo” jelki, lampicama i onoj jednoj teti koja svakom dolasku donosi šalu iz ’84. Lagane su, slatke, retro i mirišu na vreme kada se rum nije shvatao previše ozbiljno.

Potrebno: 200 g kokosa, 150 g šećera u prahu, 100 g putera, malo ruma (po želji), 2–3 kašike mleka.

Priprema: Sve sjedinite, oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kokos i stavite u frižider.
Instant nostalgija

Recept

ČOKOLADNA SALAMA

(kolač koji izgleda kao šala, ali je zapravo genijalna ideja)

Da, ona legenda od recepta. Kolač koji je izgledao kao da ste ga dobili u Nemačkoj ’89, iako je pravljen u kući u Čačku. Danas je ponovo hit: brzo, efektno i beskrajno Instagam-friendly.

Potrebno: 200 g mlevenog keksa, 100 g šećera, 120 g putera, 2 kašike kakaa, malo mleka, seckani orasi, vanila.

Priprema: Sve izmešajte, oblikujte valjak, uvijte u foliju i ohladite. Seče se kao salama, izgleda šašavo, ali se pojede prva.

pexels karina ustiuzhanina 313369745 13898304

ŠNENOKLE

(desert koji deluje kao da zahteva diplomu, ali zapravo samo malo šarenila)

Ovo je onaj elegantni retro recept desert koji izgleda kao da ste se baš potrudili, iako ste realno samo mešali sneg i mleko. Super je za praznike jer je lagan, pahuljast i potpuno drugačiji od svega što danas vidimo.

Potrebno: 3 belanca, 500 ml mleka, 3 kašike šećera, vanila, prstohvat boje za hranu (ako želite vintage pastel vibe).

Priprema: Umutite belanca sa šećerom, kašikom spuštajte „oblake“ u toplo mleko, okrenite nekoliko sekundi i vadite. Prelijte aromatizovanim mlekom i pospite cimetom.
Izgleda fancy, sprema se lakše nego palačinke.

Screenshot 2025 11 25 at 16 04 16 Recept za snenokle Detinjstva koji zasluzuje veliki povratak

Foto: Pexels