Pairing vina i sireva: Pravila koja vredi znati (i prekršiti)

da li pravilo zaista vredi ili je trenutak da ga – prekršimo

autor BURO.
1127

Spoj vina i sira dugo se smatrao nepisanim pravilom fine gastronomije, ali u praksi se ispostavlja da to uopšte nije tako jednostavno. Ako ste ikada pokušali da na brzinu poslužite bilo koje crveno vino uz bilo koji sir, verovatno ste osetili – sudar, a ne sklad. Istina je da postoje smernice koje pomažu, ali ono što često zaboravljamo jeste da se i najbolje „pravilo“ može prekršiti uz dobru dozu radoznalosti i otvorenog nepca.

sir

1. Intenzitet pre svega

Najosnovnije pravilo glasi: jačina vina treba da prati jačinu sira. Lagana bela vina sa blagim, kremastim sirevima (poput brie ili mladog kozjeg), dok robustna crvena vina zahtevaju sireve sa karakterom, parmezan, stariji cheddar ili gorgonzolu. Suviše moćno vino uz neutralan sir i obrnuto, uvek završi tako da jedan ukus uguši drugi.

2. Bela vina su potcenjena

Uprkos rasprostranjenom mišljenju, bela vina se često slažu sa sirevima bolje od crvenih. Razlog je jednostavan, bela vina imaju kiselinu koja se lakše spaja sa mlečnim mastima. Sauvignon blanc uz kozji sir je par koji se ne dovodi u pitanje, ali iznenađenje je koliko dobro riesling „podnosi“ aromatične plave sireve.

pexels arina krasnikova 6317447

3. Slatko i slano – veza koja retko greši

Ako niste sigurni, zapamtite da slani sirevi i slatka vina retko omanu. Port i stilton, desertno vino i roquefort, to su spojevi koji su proslavili ideju „suprotnosti koje se privlače“. Slatkoća vina ublažava agresivnu sočnost, dok so dodaje dimenziju vinu.

4. Terroir logika

Još jedno praktično pravilo glasi: ono što raste zajedno, ide zajedno. Francuski camembert uz burgundac, španski manchego uz rioju, talijanski pecorino uz chianti, terroir povezuje vino i hranu na instinktivan način. Ovo nije puka romantika, već rezultat vekova paralelne evolucije gastronomije i vinogradarstva u istim regijama.

pexels polina tankilevitch 4187783

5. Pravila koja vredi prekršiti

Ipak, previše slepog pridržavanja pravila može vam uskratiti otkrića. Zašto ne probati lagano, voćno crveno vino poput pinot noira uz kremasti brie, iako „knjiga“ kaže da uz njega ide belo? Ili prosecco uz parmezan, mehurći razbijaju masnoću i čine da hrana deluje još intenzivnije. Najbolji parovi često nastaju slučajno, na improvizovanoj večeri kada nemate „pravo“ vino, već ono koje ste već otvorili.

6. Kako zapravo uživati u spoju

Nema smisla pričati o slaganju vina i hrane ako ih gutamo kao na trci. Uparivanje zahteva ritam: zalogaj, gutljaj, pauza. Tek tada se otvara prostor da osetimo slojeve ukusa i da odlučimo da li pravilo zaista vredi ili je trenutak da ga – prekršimo.

Foto: Pexels