Faro ili braon pirinač: Koja namirnica je zdravija?
Zdrava ishrana počinje znanjem.

Žitarice su osnovni deo uravnotežene ishrane, a integralne i drevne vrste smatraju se najzdravijim opcijama. Uporedićemo dve nutritivno bogate namirnice – faro i braon pirinač. Iako na izgled i po teksturi deluju slično, njihove nutritivne prednosti se ipak donekle razlikuju.
Evo i kako.
Koliko je zdrav braon pirinač?
Braon pirinač se odnosi na integralni pirinač koji je najmanje obrađen. Deo zrna je i dalje uklonjen, posebno ljuska, ali ona ionako nije jestiva. Dakle, zadržava sve jestive delove, dok se kod belog uklanja više slojeva. Drugim rečima, to čini braon pirinač nutritivno bogatijom opcijom.
Često se služi samostalno uz druge namirnice, poput mesa, ribe i povrća, ali može biti i glavna zvezda jela. Jedna porcija je otprilike polovina šolje i ima sledeće nutritivne vrednosti:
- Kalorije: 109
- Proteini: 2,3 g
- Ugljeni hidrati: 22,9 g
- Vlakna: 1,8 g
- Masti: 0,8 g
- Mangan: 1 mg
- Magnezijum: 42,9 mg
- Vitamin B6: 0,15 mg
Ovo je impresivna nutritivna kombinacija, ali šta još može da ponudi? Pre svega, braon pirinač smatra se izborom koji je dobar za srce. Pokazano je da smanjuje upale, a unos braon pirinča povezan je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Takođe može smanjiti rizik od dijabetesa.

Koliko je zdrav faro?
Ako vam faro zvuči poznato, to je verovatno zato što je popularan sastojak u italijanskoj i mediteranskoj kuhinji. Možda ste ga videli u supama, rižotima, salatama i drugim jelima. U pitanju je drevna žitarica koja potiče verovatno sa Bliskog istoka. Preciznije, to je vrsta pšenice koja je takođe poznata pod imenima emmer i Triticum dicoccum.
Postoje tri glavna tipa: integralni, poluoljušteni i oljušteni. Jedna porcija obezbeđuje sledeće nutritivne vrednosti:
- Kalorije: 165
- Proteini: 5,7 g
- Ugljeni hidrati: 32,4 g
- Vlakna: 3,3 g
- Masti: 1,4 g
- Gvožđe: 1,4 mg
- Kalijum: 173,3 mg
- Vitamin B3: 2,6 mg
Pokazano je da drevne pšenice poboljšavaju neke pokazatelje kardiovaskularnog zdravlja, poput „lošeg“ LDL holesterola, kao i nivoa glukoze u krvi. Samo imajte na umu da faro nije bezglutenski i nije bezbedan za osobe sa celijakijom.
Šta je zdravije?
Faro i braon pirinač su obe integralne, drevne žitarice, koje su bogati izvori vlakana, nekih B vitamina i minerala. Dakle, koja je bolja? Kao i obično, to zavisi od vaših ličnih preferencija, nutritivnih ciljeva i ograničenja u ishrani.
Faro sadrži više vlakana i proteina, pa ako želite da maksimalno povećate unos ovih nutrijenata, izbor ove žitarice u odnosu na druge može biti smislen. Braon pirinač je bolja opcija za one koji prate bezglutensku ishranu. Faro je vrsta pšenice, pa je automatski isključen za osobe sa alergijom na pšenicu ili celijakijom.
Konzumirajte obe, ako je moguće. Unošenje raznovrsnih namirnica najbolji je način da obezbedite širok spektar nutrijenata.
Foto: pexels.com