Praktična lekcija o umetnosti: ova bojanka u fokus stavlja modernu umetnost

  12.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/bojanka-cover.gif

  Bojanke za odrasle? Pojavile su se pre nekoliko godina i u sekundi su očarale ceo svet. Bilo je jasno da svakodnevica pred nas stavlja zahtevne izazove, a da bismo nekad samo da sedimo za visokim trpezarijskim stolom u porodičnom domu i bojimo, dok nam stopala ne dodiraju pod, a mama i tata razmenjuju kako su proveli dan i večera se krčka u kuhinji… Iako ta idilična slika (odnosno njena upeglana verzija) zvuči toliko primaljivo da želimo da se rešimo svih odraslih obaveza koje su nas u međuvremenu snašle, jasno je da smo zaglavljeni tu gde jesmo i da postoje veći problemi od toga kad bojicom pređemo liniju.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586766288279701-1.png

   

  Ovih dana, problemi su još veći nego kada smo usvojili bojanke za odrasle, i zapravo nam je veoma drago da postoje. Uz obilato korišćenje telefona i aplikacija čak je i žvrljanje po papiru nestalo iz naših života, a sve te male mehaničke igrice nam pomažu da se isključimo i odlutamo.

   

   

  Tokom prvih dana kada je korona virus krenuo da se širi po Italiji i kada je bilo više nego jasno da će normalan život neko vreme dobiti novi tok, kustoskinje Rossella Farinotti i Gianmaria Biancuzzi koje stoje iza web platforme Milano Art Guide, pozvale su sve umetnike koje su poznavale da im mejlom pošalju jedan crno-beli crtež kako bi započele sasvim posebnu bojanku.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586765298449741.jpg

   

  Projekat je vrlo brzo osvojio simpatije online zajednice i ljudi su rado međusobno šerovali njihovu ideju, umetnici širom sveta su poželeli da se uključe u ovu inicijativu i za sada je njih preko 250 donairalo svoj rad. Ideja je vrlo jednostavna, svakog dana tokom trajanja karantina Rossella i Gianmaria na sajt postavljaju po jedan crtež koji svi zainteresovani mogu besplatno skinuti u visokoj rezoluciji i zatim odštampati i bojiti po volji.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586765298491567.jpg

   

  Na ovaj način svaki umetnik može široj javnosti prikazati svoj pogled na dramatičnu situaciju u kojoj smo se svi našli. Svaki od radova otkriva misli i karakter umetnika. Ilustratori Shanti Ranchetti i Andy Prisney podvlače značaj ostanka kod kuće, vizuelna umetnica iz Venecije Maria Morganti predlaže svojevrsan kalendar koji možemo popunjavati da nam prođe vreme. Goldschmied&Chiari kroz natpis „Survival is a full-time job“ nam jasno poručuju šta nam je činiti. Čitava plejada savremenih umetnika, kako mladih, tako i etablirnih kroz ovaj projekat je posala svetu poruku koja je nekada politička, a najčešće puna cinizma i ironije.

   

   

  Uključite se i vi u ovaj neobičan pokret, kroz koji ne samo da ćete smiriti živce, već ćete kroz praktične primere učiti o modernoj umetnosti. Ako bojite na tabletu, samo kliknite na browser i istražite još malo o umetniku čijem radu dajete novi život kroz boje.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: