Priručnik za otkazivanje planova uz odsustvo griže savesti

  06.02.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/cancel_cover.jpg

  Planovi su najbolja i najgora stvar u isto vreme. Najbolja, jer tačno znamo kada nas nešto čeka i u idealnoj soluciji tome možemo da se radujemo, ili makar isplaniramo svoje vreme tako da znamo kada ćemo ga tačno potrošiti i na šta. Planovi su u milenijalsa i najgora stvar na planeti, posebno ako ih pravimo poletni i radosni pa kada nas u momentu njihovog ostvarenja preplavi socijalna anksioznost, sve što želimo je da ih otkažemo. Ali, teret je uvek isti: griža savest. Micheline Maalouf, licencirana psihotarapeutkinja, savetuje kako da otkažete planove i ne osećate krivicu.

  Zapitajte se zašto osećate konflikt

  Uvek postoji deo nas koji želi da ispoštuje planove, a sa druge strane sve što želimo je da se sklupčamo u našoj posteljini i ostanemo kod kuće, izbegavajući bilo kakav kontakt sa ljudima. To se uglavnom dešava petkom ili subotom, ako smo obećali izlazak, pa se u poslednjem trenutku predomislimo kada nastaje emocionalni konflikt o kome Micheline govori. Ona predlaže da u tom momentu postavite sebi ova pitanja: koje emocije u vama izlazak izaziva, kao i koje to vaše potrebe nisu zadovoljene. Možda ste imali tešku nedelju, osećate se iscrpljeno i kao da nikada nemate vreme za sebe. Onda isti proces ispitivanja treba da prođete sa delom vas koji želi da ispoštuje planove. Kada saslušate sve delove svog bića, odgovor će vam se javiti sam – bilo da na kraju odlučite da izađete na sat vremena jer je to vaš trenutni maksimum, otkažete planove ili ih pomerite za narednu nedelju. 

  Recite kako se stvarno osećate

  Sama pomisao na otkazivanje planova izaziva anksioznost: kako to iskomunicirati drugoj strani? Ako ste people pleaser, osećaj će biti još gori. Ali ako je ljudima koje imate oko sebe zaista stalo do vas, razumeće vaše razloge i neće biti potrebe da im se do tančina objašnjavate. Jasno je da vam u suprotnom takvi ljudi možda i nisu potrebni.

  Podsetite sebe da je s vremena na vreme okej, štaviše neophodno otkazati plan

  Planove pravimo uglavnom kada smo dobro raspoloženi, ali se u međuvremenu desi život na stotinu načina i sve što želimo je da ih na kraju otkažemo. Nekada se čak može desiti da smo sasvim sigurni da neki plan želimo da otkažemo, ali onda FOMO pokuca na vrata samo da nas podseti da nikada ništa ne smemo i ne treba da propustimo. Ali ako forsirate sebe da radite nešto protiv svoje volje, samo da to nešto ne biste propustili, na duže staze će to učiniti da se osećate neispunjeno. Otkazivanje planova može biti okrepljujuće, jer tada nastupa vreme za sve one stvari za koje inače nemamo vremena.

  Saznaj više:
  Povezani članci: