Stvari za koje vam je potrebno manje od 10 minuta, a mogu vam popraviti raspoloženje za ceo dan

  16.11.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/raspolozenje_cover.gif

  Ako je danas jedan od onih dana kada ste se ničim izazvani probudili mrzovoljni i bez volje da obavite i najprostije radnje, imamo nekoliko ideja kako da preokrenete stvari u svoju korist. Za ove aktivnosti biće vam potrebo manje od deset minuta, a mogu vam popraviti raspoloženje za ceo dan.

  Moć jutra

  Ne kaže se za džabe da se po jutru dan poznaje. Ako počne loše, uglavnom se tako i završi. Znamo koliko je teško promeniti taj pravac kada dan već krene nizbrdo, pa je najlakše pustiti ga da se skrši u sunovrat u nadi da će već naredni biti bolji. Zato je idealno da veče unapred razmislite kakvo jutro želite da imate sutra. Idealno bi bilo da zapišete mini jutarnji program i da se istog držite. Bilo da je to čitanje knjige 10 minuta, prva kafa ili istezanje – ove sitnice mogu da izoštre kurs dana u pravcu dobrog raspoloženja.

  Doručak

  Jedno vuče drugo. Ako jutro počne ubrzano ili traljavo, onda ili nemamo vremena za doručak ili nas mrzi da isti spremamo. Ali, za zdrav doručak potrebno je manje od deset minuta i zaista bi bilo glupo ispustiti one okolnosti na koje možemo da utičemo, a koje su nedvosmisleno dobre kako po naš um tako i telo. Isto kao sa jutrom – ukoliko ga započnemo u miru i tako podesimo frekvenciju i za ostatak dana, isto važi i za ishranu. Zdrav doručak povlači i ostale zdrave obroke, isto kao što nezdrav radi u obrnutom smeru.

  Pokret

  Nećemo popovati o tome kako će čitav svet biti vaš ako ustanete u pet, istrčite deset km, pojedete ovsenu kašu i pre toga popijete celer na prazan stomak. Ono što ipak nećemo preskočiti da vas posavetujemo jeste da probate da se krećete u što većoj meri, bilo da je to šetnja, trčanje, teretana ili brzopotezni trening kod kuće. Nekada sedmominutna šetnja izoštri mozak i pomogne da završimo onaj projekat nad kojim bezuspešno sedimo satima unazad.

  Osvestite

  Pokušajte da na trenutak pauzirate misli o budućnosti, prošlosti, onome što je moglo biti ili onome kako treba da bude. Udahnite duboko i prigrlite sadašnjost, sigurni smo da tu možete pronaći makar jednu stvar na kojoj možete biti zahvalni. Veza između zahvalnosti i sreće je naučno dokazana; kada se fokusiramo na ono što imamo, shvatimo da imamo mnogo više od onoga na šta obraćamo pažnju. 

  Uradite nešto neuobičajeno

  Introvertni ste i užasava vas small talk i sa poznanicima, kamoli nepoznatim ljudima? Spadate u onu grupu ljudi koja prezire trčanje? Odlažete da se posvetite svom hobiju? Možda je baš danas dan kada možete da promenite kurs. Ništa vas ne košta da makar probate. I koliko god u trenutku bilo teško obaviti bilo koju od ovih radnji, na kraju će vas preplaviti osećaj ponosa i sreće. I tako jedan sasvim običan dan može postati neobičan.

  Saznaj više:
  Povezani članci: