Ukoliko vam je dosadila teretana: Probajte neki od ovih rekretivnih sportova

  24.02.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/cover_sportovi.gif

  Zima je polako za nama, skoro svi postajemo fizički aktivniji sa i najmanjim daškom sunca. Ukoliko želite da probate novi atipični sport, pročitajte našu listu.

  Sportsko penjanje (Bouldering)

  U Beogradu i Novom Sadu u poslednje vreme sve je više penjačkih sala, odnosno sala za sportsko penjanje (bouldering). Ova disciplina se razvila iz alpinizma i sve više ljudi privlači iz razloga što uključuje rad svih mišića tela i istovremeno zahtevajući veliki fokus. Penjanje opisuje slobodno savlađivanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savlađivanje što težih detalja stene „slobodnom tehnikom“ bez obzira na visinu uspona. Za salu vam nije potrebna posebna oprema osim penjačica (patika za penjanje; mada pojedine sale ih iznajmljuju) i magnezijuma u prahu za šake kako bi vam se ne bi klizale. Neke od sala u Beogradu su Sektor 44 na Novom Beogradu i Puls na Senjaku. Pre dve i po godine otvorena je i veštačka stena na Košutnjaku. Takođe se izvodi i, logično, na prirodnim stenama.

  Veslanje

  Kako lepše provesti proleće nego na vodi! Ako ste avanturističkog duha isprobajte rekreativno veslanje. Veslanje je sport gde se, za razliku od drugih sportova, najviše vremena provodi u čamcu na vodi, bez obzira da li je to reka, jezero ili more. Kao jedan od fizički najzahtevnijih sportova, pruža jedinstven osećaj na treningu, posebno u ranim jutarnjim časovima. To je takođe i timski sport, pa je kao preduslov uspešnog timskog rada bitna disciplina. Kod nas i dalje postoji predrasuda da je veslanje muški sport, dok je u svetu to drugačije. Veslanje je takođe jedan od najboljih aerobnih sportova, a takođe je veslački pokret pun elegancije. Crvena Zvezda ima svoj rekreativni veslački tim kome se možete pridružiti, kao i Grafičar. Takođe, klub Beodragons održava rekreativne treninge dragon boata, što je jedna od varijacija veslanja – grupnog ženskog.

  Tai Chi

  Tai Či Čuan je kineska borilačka veština čiji je glavni cilj zdravlje i dug život. Smatra se podsistem Kung Fua , ali ne kao borilačka veština već kao sistem vežbi koja krepi duh i telo i vraća, oporavlja i obnavlja snagu i energiju tela i uma. Uključivanje svesnosti i usmeravanje pažnje je veoma važan element vežbanja. Praktikovanjem Tai Chi-a, osoba upoznaje svoje telo, uči kako pravilno da diše i usmerava um. Izvođenje pokreta dolazi do stimulacije cirkulacije krvi i limfe u telu, bez naprezanja i opterećivanja mišića, aktiviranjem tetiva. Tako se mišići opuštaju i izbacuju se toksini nakupljeni u telu. Usmeravanjem pažnje prilikom izvođenja svake vežbe, optimizuje se energija, kako u svakom organu, tako i u čitavom organizmu i postiže dobro psiho-fizičko zdravlje i vitalnost. Ove vežbe možete praktikovati sa klubovima Tai Chi i Qigong Beograd i Umeće Tai Chia, između ostalih.

  Saznaj više:
  Povezani članci: