Posetite ove fantastične cvećare širom sveta

18.06.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_CVECARE.jpg

Iskreno, nije da nam je potrebno previše razloga za putovanje i možda spavamo sa pasošem pored glave, sve čekajući zgodnu priliku da uhvatimo priliku za kratak beg. Lično, spadam u one osobe koje za omiljene gradove imaju spremne Google mape sa popisanim lokacijama na koje svakodnevno dodajem nove „moraš posetiti“ destinacije. Muzeji, radnje, kafići, hoteli – you name it, I got it!

Povremeno promenim ugao gledanja i umesto da uporno istražujem lokaciju, puštam da me putevi inspiracije odvedu do ideje za sledeći odmor. Zato hajde danas da se svi zajedno posvetimo tome. Istražićemo najbolje nezavisne concept cvećare širom sveta, ako vam do sada nije palo na pamet da na putovanju zalazite u takve radnjice, pogrešili ste. Takva mesta mogu pokrenuti vašu maštu, ali takođe od interesantnih kreativaca možete dobiti i dodatne predloge kuda dalje u tom gradu.

Ovo su adrese na mojoj „to go“ listi, slobodno se poslužite!

A.P. Bloem, Amsterdam

Alexander Posthuma i Melissa Whelan otvorili su cvećaru još 2012. godine u blizini čuvenog Rijksmuseuma koji je poslužio kao inspiracija za koncept. Sada se nalazi u kvartu Kerkstraat i ušuškana je među art radnje i antikvarnice, zbog čega su iskoristili reciklirane materijale za klupice i police kako bi radnja imala više duh nekog umetničkog ateljea. Alexander i Melissa posao sa cvećem shvataju mnogo šire od klasičng poimanja cvećare, trude se da svaki buket koji se proda bude potpuno jedinstven i u skladu sa željama kupaca, takođe bave se kreiranjem cvetnih instalacija, a na primer, radili su i aranžmane za Royal Wedding izdanje magazina Vogue. Njihov tim postaje sve veći, a čine ga kreativci iz čitavog sveta od Australije i Japana do Švedske, a neki od njih imaju prethodno iskustvo u umetničkom svetu, dizajnu, fotografiji i advertajzingu.

Kerkstraat 151a


Emily Thompson je spojila svoje dve strasti, prema vajarstvu i prema cveću, i kreirala je sasvim posebnu kompaniju za dizajn cveća. Njena radnja je zelena oaza na Menhetnu, a pored toga što je to atelje gde stvara, kao i radnja, ovaj prostor se koristi za raznovrsne događaje budući da je ispunjen dekorativnim objektima i delima umetnika kao što su Malia Jensen, Mark Gagon i Frances Palmer. Pored studija, Emily poseduje nekoliko radnji širom Njujorka, a najnovija se nalazi u Roman and Willimas Guild konceptu koji u jednom spaja prodavnicu nameštaja, francuski kafe i dizajn cvećaru (ako do sada niste posetili ovo mesto, ispravite grešku čim pre! Radi se o pravom raju za ljubitelje dekoracije).

53 Howard St


Užurbani, haotični Istanbul krije predivnu floralnu oazu u kvartu Yeniköy iza koje stoji Çağla Yılmaz. Ona je posle karijere u farmaciji, obrnula svoj život i počela 2016. godine da radi kao cvećarka. Pravila je bukete kod kuće, a posao je toliko dobro krenuo da je 2018. godine otvorila sopstvenu radnju i atelje. Iako je fokus na izradi predivnih jednostanih aranžmana Çağla se bavi i svim ostalim formama cveća, od sušenog do onog u saksijama. Ako se pitate šta Mitza znači, na gruzijskom to je reč koja označava zemlju. Cvećara sa zadnje strane ima izlaz na sopstvenu baštu gde se povremeno održavaju događaji, a takođe je idealno mesto za fotografisanje (što se tu često dešava). Enterijer radnje osmislila je njena sestra koja je dizajerka enterijera, a nameštaj je kombinacija vintage i dizajn komada. Zbilja čarobno mesto!

Yeniköy Mahallesi, Yarış Sk. No:1


Lucie Deniset je biolog koja je svoje znanje o biljkama upotrebila kako bi u Parizu otvorila cvećarski atelje koji je mnogo više od toga – pored ponude sušenog i svežeg cveća tu se može kupiti dekoracija za dom i raznovrsni antikni komadi. Pored same ponude očarava i sam dizajn radnje kao što su cementne pločice na podu i retro izlog koji je sačuvan u originalnom stanju. Lucie je svoju preduzetničku avaturu započela 2004. godine iz čistog entuzijazma, a u razvijanju novog biznisa umnogome joj je pomogao istoimeni blog koji je poslužio i kao online shop. Na samom početku njena ponuda bazirala se na komadima nakita da bi proširila asortiman detaljima za stan. Novu radnju otvorila je 2014. godine mudro koristeći Instagram kao alat promocije, malo po malo cveće koje je služilo kao dekoracija postalo je sastavni deo ponude. A pored toga tu možete pronaći odličan izbor saksija, vazi i opreme za kućno vrtlarstvo.

5 Rue Trousseau


Kafa i biljke? Match made in heaven! Možda je ovaj spoj spontano nastao kao ukrštanje dva velika Instagram trenda, ali rezultat je fantastičan! The Greens je radnja gde dok ispijate (odličnu) kafu možete razgledati biljke i pazariti ono što vam se dopadne. Marie Henze je ovu radnju otvorila prošle godine u berlinskom hipsterskom kvartu Mitte. Ideja je bila da stvore feel good oazu usred grada, odnosno da ponude mesto gde se na miru možete povezati sa prirodom na jedan novi način. Ako već nemate ideju kako da kaktus u saksiji transportujete do kuće, svratite na kapućino sa mlekom od ovsa i obradujte svoj Instagram nalog genijalnom fotkom u urban garden stilu.

Alte Münze, Am Krögel 2


Saznaj više:
Povezani članci: