Povezano
Preporučeno
Uske, šarene ulice, tramvaji koji se strmo penju uz brežuljke i pogledi koji oduzimaju dah čine ovaj grad destinacijom koju mnogi žele da posete makar jednom, ili pak da joj se ponovo vrate. Ipak, prava čarolija ovog grada krije se na tanjiru. I ne, to nije Italija, nije ni Francuska, iako su mnogi prvo na ove gradove pomislili. Obilazimo virtuelno Lisabon – grad koji je 2024. godine proglašen najboljom kulinarskom destinacijom Evrope prema World Culinary Awards prestižnim nagradama.
ZAŠTO LISABON
Portugalci kažu da se njihov glavni grad voli kroz tri čula: vid, sluh i ukus. Oni koji su imali prilike da hodaju njegovim ulicama, uživali su u prizorima istorijskih zdanja i mostova, poput čuvenog mosta Ponte 25 de Abril, dok su uši verovatno ispunjavale melodične i melanholične note tradicionalne portugalske muzike. No, izgleda da ipak pravo otkriće dolazi s prvim zalogajem.
Lisabon je raj za gurmane. U gradu se nalazi čak 17 restorana s Michelinovim zvezdicama, među kojima se izdvajaju Belcanto i Alma, oba svrstana među 50 najboljih restorana sveta.
Ipak, turisti, ali i meštani reći će da prava magija portugalske kuhinje leži u autentičnim lokalnim jelima, koja poštuju tradiciju i izvorne sastojke.
ŠTA PROBATI
Lisabon je najpre sinonim za vrhunsku morsku hranu. Riba i plodovi mora, sveže ulovljeni u Atlantskom okeanu, dominiraju jelovnicima.
Posebno se ističe bakalar (bacalhau), koji Portugalci pripremaju na više od 365 načina – po jedan recept za svaki dan u godini! Ljubitelji mesa neće ostati uskraćeni jer ovde mogu probati specijalitete poput pečenih svinjskih rebrica ili mariniranih puževa, neobične, ali omiljene portugalske delikatese.
Za sladokusce, nezaobilazan je pastel de nata – lisnate korpice punjene bogatom kremom od vanile. Ove slatke poslastice najbolje je jesti tople, uz šoljicu espressa. Ako želite autentičan završetak obroka, čaša porta ili lokalnog vina iz regije savršeno će zaokružiti doživljaj.
Lisabonska gastronomija je ujedno, odraz portugalskog načina života. Tradicionalni sastojci poput sveže ribe, maslinovog ulja i egzotičnih začina, koji su u Portugal stigli u vreme kolonijalnih istraživanja, ključ su svakog jela.
Ukoliko budete imali prilike da posetite ovaj grad, obavezno dopustite da vam ugostitelji predstave svoja jela – očekuje vas priča o istoriji, ljudima i njihovim jedinstvenim običajima.
Osim što predstavlja grad koji slavi kulinarstvo, Lisabon inspiriše svojom atmosferom. To je grad u kom se ne žuri, gde se ručak često pretvara u višesatno uživanje, a večera slavi pogled na zalazak sunca čime postaje uspomena za ceo život.
Zato, ako ukoliko za destinacijom koja spaja kulturu, romantiku i vrhunsku hranu, Lisabon je pravi izbor, a to su nam potvrdili i stručanjaci za kulinarstvo uručivši ovom gradu prestižnu nagradu.
Foto: Instagram – lisbon.travel, alma.henriquesapessoa