Pretraga

10 stvari koje volim: Dea Džanković

10 stvari koje volim: Dea Džanković

Tekst: BURO.

Dea Džanković je multidisciplinarna umetnica čija umetnička praksa uključuje performans, instalacije, fotografiju, muziku, a ona trenutno radi i na svojo prvoj zbirci poezije. Dea je neko ko svojim likom i delom preispituje, izaziva uboičajeno i vrišti. Ako ne izlaže u nekoj galeriji, onda je verovatno na buvljaku gde skuplja raznolike antikvitete gradeći Lynchovski, intimni, multidimenzionalni svet za sebe. Pristala je da nam otkrije šta joj je u tom univerzumu najdragocenije.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 1)

01

DAVIDA LYNCHA

Umetnik zbog koga sam umetnica. 

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 2)

02

STVARALAŠTVO

Za mene predstavlja nesputanu slobodu, čistu manifestaciju našeg unutrašnjeg bića i odraz životne energije.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 3)

03

BUVLJAKE

Kabineti kurioziteta par excellence. Kod njih najviše cenim faktor iznenađenja jer nikada ne znaš šta ćeš da nađeš, nefiltrani prikaz života i ljudskih priča koje pružaju, kao i čistu detinju radost koju osetim kada nađem nešto što rezonuje sa mnom.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 4)

04

FILMOVE

Realnost je nekad previše tmurna, Filmofil sam od kako znam za sebe. Za mene predstavljaju čist eskapizam, gramatiku sveta snova, neiscrpan izvor inspiracije i otkrivanje novih slojeva značenja. Retko šta može da me obraduje kao kada pogledam film koji me istinski dirne. i preteća. Volim da je zamišljam uvrnutije i apsurdnije.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 5)

05

PUTOVANJA

Putovanja su za mene dragocena i poetična, volim da upijam nove ulice, zgrade, mirise, zvuke i vidim svet novim očima. Svako izmeštanje iz poznatog ovakve vrste čini da cenim život i da mu se radujem. Moju bucket listu putovanja čine Japan, Čile, Nju Orleans, Bomarco, Bajkalsko jezero i Madagaskar.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 6)

06

MOJE TRI MAČKE

Godrik, Šerlok i Eva - bez kojih ne bih mogla da zamislim život.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 7)

07

NAPUŠTENE KUĆE

Omiljena sećanja iz detinjstva su mi provedeni sati igranja na temelju napuštene kuće koja se nalazila u ulici moje bake i deke. Za mene je on predstavljao čitav mikrokosmos u kome je moja mašta mogla da aktivno stvara najrazličitije narative i svetove. Verovatno zbog toga dan danas imam sklonost ka njima i toj specifičnoj mešavini misterije, melanholije i nelagode. I da - naravno imam omiljenu napuštenu kuću koju često posećujem, koja se nalazi na Neimaru.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 8)

08

TAROT

Tako lep i poetičan način da se pruže dragoceni uvidi o našim bićima, postupcima i obrascima ponašanja, i izvlači na površinu ono što već znamo, a ne želimo da priznamo.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 9)

09

RAD NA SEBI

Jedna od najtežih, najkompleksnijih ali i najispunjavajućih stvari koje radim. Samospoznaja, iskrenost prema sebi, kao i negovanje odnosa sa samima sobom nisu jednostavni, ali predstavljaju ključ za bolje životno iskustvo i značajne konekcije sa ljudima i svetom oko sebe. Razotkrivanje, suočavanje i dezintegrisanje sistema i konstrukta koji nas oblikuju kao osobe i način na koji percipiramo i komuniciramo su jedne od ključnih tačaka moje umetničke prakse, u najskorije vreme knjige ilustrovane poezije "Ono što nisi bila dobro" na čijem prvom izdanju trenutno radim.

10 stvari koje volim: Dea Džanković (фото 10)

10

KOLEKCIONARSTVO

Trenutno sakupljam bajke, vinile, porculanske figurice ptica, šahovske figure, svećnjake, vaze, lutke, čajnike, kristale, špilove karata, razglednice, stare fotografije i još što šta sa ciljem da svoj životni prostor pretvorim u svojevrsni kabinet kurioziteta po svojoj meri.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor