Pretraga

Budni u pet: Inspirativan ili zamoran trend?

Tekst: BURO.

Besprekorna jutra koja bez premca počinju u pet jedna su od najpopularnijih Instagram i TikTok opsesija. Zeleni smuti, pisanje dnevnika, pedantna skin care rutina, za najdisciplinivanije i trening - sve je to deo that girl trenda. Tužna je istina da nemaju svi taj luksuz koji se pre svega računa u jedinicama vremena.

Čitava briga o sebi pretvorila se u takmičenje "ko se najbolje brine o sebi". Ruku na srce, nadahnjujuće je buditi se sa izlaskom sunca. Ako još uspete da do osam sati ujutru precrtate neke stavke sa dnevne to-do liste, već ozbiljno vodite protiv haotične svakodnevice. Ali, jasno je da "budni u pet i vaš je čitav svet" sistem ne radi za svakoga.

 

Štaviše, konzumirajući taj "savršeni" sadržaj it devojaka lako može izazvati osećaj da ne radimo i da nismo dovoljno dobri. Navigiranje kroz odraslost je teško samo po sebi, sa ili dodatnih zadataka koje sebi postavljamo kako bismo dosegnuli svoj maksimum i opšte blagostanje. Stepenice do ovih parametara za svakoga mogu biti i suštinski jesu različite. Ono što je za nekoga ustajanje u pet, za drugoga je ispijanje kafe sa nogu i uklizavanje pravo na teren haosa. Za nekoga je to siva zona između. Za drugoga odsustvo rutine. Zaista, bilo bi čudno da jedna ista ideja radi za svakoga od nas ponaosob. Ako se dublje sagleda pattern clean girl odnosno it devojke, uočava se da je to uglavnom mlada, single osoba i u nemalom broju slučajeva dobro situirana. Srčano navijamo za pet minuta mira za svakoga, ali ako je sve što dobijete od ustajanja u zoru glavobolja i celodnevna nefunkcionalnost uprkos konstantnim dozama kofeina, preskočite savete Robina Šarme. I probajte da se zbog toga ne osećate manje vrednim.

 

Inicijalni self-care pretvorio se u hustle, a za ljude sa mentalnim i fizičkim poteškoćama kojima je puko ustajanje iz kreveta pobeda dana, ovakva vrsta sadržaja može biti izrazito toksična. Stoga, insistiranje na testiranju sopstvenih limita vrlo često može biti mnogo više zamarajuće nego inspirišuće.

 

Mikroinfluenserka @justeenirl ne skriva da lako upada u zamku ljubomore kada vidi sve te devojke sa besprekornom kožom, sređenim stanom i glavom koje naizgled drže život pod kontrolom i zavidi im što svakoga dana imaju vremena da sebi pripreme tri zdrava obraka i da sve to još snime i edituju za mreže.

 

Dok romantizujemo sav taj savršeni sadržaj i tuđe ispolirane živote, ne zaboravimo da smo ljudi od krvi i mesa, haotični, često nesnađeni, posvađani između želja i mogućnosti, stisnuti rokovima, očekivanjima, svakodnevicom, nemanjem resursa, motivacije ili snage. Možda se sav taj haos ne uklapa u budni u pet ili it girl koncept, ali niko ne može da porekne da on postoji - u životu svakoga od nas. Kada sledeći put upadnete u vrtlog green smoothie & journaling reelsa, imajte to na umu.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor