Pretraga

Heklane banane i papirno cveće - ovaj dizajn trend nismo očekivali

Heklane banane i papirno cveće - ovaj dizajn trend nismo očekivali

Tekst: BURO.

Pandemija je učinila da ponovo posuđe dođe u centar naše pažnje, jer kako nismo bili u mogućnosti da se pomeramo daleko od kuće, trudili smo se da na sopstvenim stolovima stvorimo prizore dostojne najboljih restorana. Ne samo da smo svi pazarili nove tanjire, već smo započeli i tablescape igru. Do pre 2020. godine vrlo retko smo iznosili kompletan porcelanski set, sve upotpunjen sa platnenim salvetama, zlatnim escajgom i slatkim ukrasima. A sada smo već svi profesionalci u toj igri. Lagano smo počeli sa dekoracijama na sve strane, torta sa kremom je savršen način da dodate malo dekadencije uz nedeljni ručak; činija sa voćem daje boje trpezariji; cveće će doneti efekat živosti i optimizma u svakoj prostoriji. Organske forme su oduvek važile kao odličan način da se enterijer ukrasi.

Ali, u poslednje vreme taj trend je dobio neočekivan obrt, odjednom svi deko predmeti su - fejk! U činijama za voće su heklane banane i plasično grožđe, drvene pečurke su ukras na stolu, na prozorskim daskama su smešteni kaktusi ispleteni od kanapa, a vaze su ispunjene papirnim cvetovima. Pre svega radi se o tome da su ovakvi elementi “mrtve prirode” funkcionalni. Jer konstantna kupovina svežeg cveća nije jeftina stavka, dok voće najčešće istruli. Umesto da ispune prostor stvarima koje će eventualno propasti i ubuđati se generacija Z je posegnula za lažnim voćem, cvećem i tortama, koji će trajati večno.

Heklane banane i papirno cveće - ovaj dizajn trend nismo očekivali (фото 5)
@LEO__FLOWERS

Ovaj trend je zapravo logičan nastavak nekoliko tendencija koje vladaju trenutno u dizajn svetu, pre svega tu je Tchotchke trend koji podrazumeva natrpavanje prostora dekorativnim objektima najrazličitih oblika i formi. A uz to, tu je i želja da ti predmeti ostanu zauvek u istom stanju, odnosno mladi žele da im dom izgleda skockano, ali ne žele da ulože previše truda u to. Dodatno takvi predmeti prosto pozivaju da ih dodirnete, radi se o teksturama koje možete da istražujete bez ikakvog straha od eventualne štete, na neki način ovi predmeti su istovremeno i igračke i ukrasi. Čak i cveće od papira koje je delikatnije od ostalih objekata je dovoljno izdržljivo da ga slobodno možete premeštati, ili dodirnuti.

Taktilnost i želja za dodirom je u porastu u poslednje vreme i to je dirketna posledica pandemije, zbog toga je porasla i želja za posedovanjem raznovrsnih trica i sitnica koje nemaju neku veći smisao osim da izazovu radost. Kako bi se ljudi izborili sa zamorom koji je stvaran život doneo u kuću su dodali neočekivano zabavne elemente koji se igraju sa konceptom kiča.

Na neki način naši domovi su postali scenografija, kako su društvene mreže postale dominatan način komunikacije kroz koje možemo da se u potpunosti izrazimo stalna postavka ukrasa je jedan od načina da naš dom počne da liči na pažljivo osmišljene slike kakve viđamo na Instagramu. Srećom, trend koji je zavladao na toj društvenoj meri sada je okrenut ka radosti i optimizmu, kada govorimo o “insta enterijerima” oni sada bude dobre vibracije. A to je ono što nam je sada neophodno, pa ako su do to tog osećaja prečica heklana banana i papirno cveće, neka bude tako!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor