Pretraga

Da li znate šta je \"tablescaping\"? I zašto bi trebalo da se okušate u tome

Da li znate šta je "tablescaping"? I zašto bi trebalo da se okušate u tome

Tekst: Jelena Karakaš

Šta se dešava kada se moda jednostavno „ukine“? Okej, preterujem sada, ali opet s druge strane ovog meseca sam nepristojno puno dana provela u kancelariji u kombinacijama za koje moje kolege iz prve nisu sigurni da li su namenjene pilatesu, spavanju, ili valjanju po kauču. Srećom, svi su dovoljno pristojni da razumeju da smo u teškom periodu i da nas sve na neki čudan način teše pantalone sa rastegljivim strukom i kapuljača na duksu (biće mi i žao, žao, ali još nismo stigli do te faze). I šta je onda sa svim lepim upadljivim komadima odeće, over the top kombinacijama i mojim omiljenim odeljkom ormana – šljokicama? Ušuškani na vešalicama, oni čekaju bolje dane i iako mi odeća kao takva ne nedostaje previše, sve te kreativne igrarije mi fale na svakodnevnoj bazi. Znate već, probudite se i osećate da ste spremni za nešto drugačije, pa na posao zakasnite jer ste tražili savršen kaiš i uklapali haljinu preko rolke, a ukoliko osvojite modni bingo, zbog kašnjenja niko neće prigovoriti, jer izgledate previše dobro za pridike.

Da li znate šta je "tablescaping"? I zašto bi trebalo da se okušate u tome (фото 1)

I šta sada? Kako i gde ćemo da brusimo svoje sposobnosti kombinatorike kad doslovno ne idemo nigde, a kod kolega smo slomili svaku volju za životom i komentarisanjem tuđih pidžama. Pa, ako je verovati Instagramu, ljubiteljke mode pronašle su novi način da se poigraju bojama, teksturama i printovima, a da pri tome ne moraju da napuste kuću. One su se prepustile radostima tablescaping-a! Čega?! Da, to jeste finija reč za postavljanje stola, ali znate već situacija je teška, potrebna nam je svaka mrvica radosti.

Da li znate šta je "tablescaping"? I zašto bi trebalo da se okušate u tome (фото 2)

Uglavnom, sada jednako pažnje koliko smo nekada trošile na uklapanje štikli sa kristalima, plišanih haljina i grilonki u boji trošimo na uklapanje pamučnih salveta, escajga i plitkih i dubokih tanjira. Ako ja koja ni ne posedujem trpezarijski sto proučavam ove igrarije, znate koliko daleko smo dogurali.

Da li znate šta je "tablescaping"? I zašto bi trebalo da se okušate u tome (фото 3)

Tokom prvog talasa korona virusa i karantina koji je bio na snazi širom sveta, Laura Jackson je svakog dana online publici nudila nove ideje kako postaviti sto, podstičući sve da večeru kod kuće (na koju smo bili osuđeni) doživimo kao događaj. Njena koleginica sa Instagrama Alice Naylor-Leyland je zbog svoje pasije da pedantno dekoriše sto pre obedovanja, pokrenula novi brend Mrs. Alice. Njen princip je takav da možete izabrati ceo paket „Tablescape in the Box“ i jednostavno će vam isporučiti svaki element fino uređenog stola (osim tanjira i escajga). A neće vas ostaviti na cedilu ni za posuđe, sve vam to može poslati na kuću uz određenu cenu, naravno. Koliko je trend uznapredovao govori i činjenica da kompanija Maison Margaux nudi pakete iznajmljivanja dekoracije, escajga, čaša... Svega onog što je nekada činilo sastavni deo organizacije venčanja, kojih više nema u obimu na koji smo navikli, ali zahvaljujući toj činjenici sada svi mogu pripremiti gala večeru kod kuće za svoje ukućane i sledećeg dana vratiti sve kuririma kompanije.

Da li znate šta je "tablescaping"? I zašto bi trebalo da se okušate u tome (фото 4)

Jasno je da će se neko uskoro dosetiti nečeg sličnog i kod nas, budući da je hashtag #tablescape na Instagramu upotrebljen preko milion i dvesta hiljada puta (a gde su ostale društvene mreže). Mnogi kreatori su se brzo ukrcali na ovaj elegantni voz, tako je Emilia Wickstead lansirala kolekciju luksuznih stolnjaka još pre dve godine, a ove sezone Jacquemus nam je predstavio kolekciju tanjira koje je osmislio u saradnji sa keramičarkom Daphne Leon. Nekada isključivo modni sajt Matchesfashion sada nudi i detalje za kuću, a njihova bajerka Chelsea Power otkrila je da posuđe beleži neverovatan rast prodaje u odnosu na prošlu godinu.

Ako i vi želite da se oprobate u dekoraciji i kombinatorici, preporučujemo vam naš mini vodič za šoping, a sada me izvinite idem da razgledam kakvi trpezarijski stolovi se nude ovih dana.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor