Pretraga

Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama

Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama

Tekst: BURO.

Počelo je stidljivo, a razvija se jako i u svim pravcima. Naša opsesija sa svećama je trenutno na najvišem nivou. Od onih mirišljavih u skupim keramičkim čašama, preko spiralnih, do onih koje slave lepotu i raskoš ženske figure. Naravno da ne nekakav „logičan sled“ bio da sveće poprime funkciju dekorativnih skulptura u kući. One su sada prešle kroz tranziciju i imaju oblik antičkih i rimskih figura, 3D kalupi su toliko uznapredovali, da je voskarima sada relativno lako da naprave sveću u, na primer, obliku Davida i to u prilično vernoj varijanti sa mnogo detalja. I pri tom ova afera sa svećama je vrlo veza bez obaveza, jer kad vam figura dosadi posle nekoliko sati gorenja je više neće ni biti.

Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama (фото 1)
Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama (фото 2)

U poslednje vreme izdvojilo se nekoliko brendova koji se bave samo svećama, među njima se ističe Anaïs Candle mali brend koji postoji tek godinu dana. Njihova najprodavanija sveća je u obliku Miloske Venere, a kupci su insistirali i na muškoj figuri koja će se uklopiti u njihove pažljivo nameštene lifestyle kompozicije, suvlasnica brena Kat odlučila se da odgovori na zahteve klijenata i u ponudu uvrstila i Davida, odnosno njegovu glavu.

Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama (фото 3)
Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama (фото 4)

I dok se Anaïs ponuda vrti oko sveća u varijacijama bele i krem boje, neki brendovi su se okrenuli ka generaciji Z i njihovoj paleti. Zaboravite na millenial pink, oni žele jarku žutu boju. Zato je Néos Candle Studio iz Kalifornije ponudio sveće u obliku klasičnih skulptura, ali u šerpa plavoj, lajm zelenoj i žvaka ružičastoj boji.

Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama (фото 5)
Mikro trend: Sveće inspirisane skulpturama (фото 6)

Očekivano Venera i David su najtraženiji i najprodavaniji, ali postoje mali proizvođači koji su hteli da se sklone od tog trenda. Cody Bennett osnivač australijskog brenda Busted Gentleman se odlučio da kroz sveće koje on pravi prikaže i druge grčke bogove kao što su Apolon ili Orfej.

I šta kažete, da li je vreme da svom domu dodate ove funkcionalne art detalje? Mi navijamo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor