Pretraga

Ne ide vam meditacija? Pokušajte sa kolažiranjem

Ne ide vam meditacija? Pokušajte sa kolažiranjem

Tekst: BURO.

Ako ne volite banana bread, onda hajmo na online pilates, ako i to propadne uvek možemo da se okreno meditaciji na Instagram lajvu... Ako ne možete da se opustite tokom seanse, šta onda? Nema univerzalnog odgovora, ali naš stav je da radite samo ono što vam prija, tačka „izlaska iz sopstvene glave“ je za svakoga različita. Navijamo da ne odustajete dok se ne desi taj čaroban klik i na kratko odlutate tamo gde nema briga i problema i apsolutno nikakvog virusa i apokalipse uživo.

Zato vam predlažemo da se oprobate u starom dobrom kolažiranju, digitalne varijacije su super i donose vam pregršt naprednih opcija, ali opet postoji nešto beskrajno umirjuće u cepanju stranica, seckanju makazama i lepljenju na papir.  Umetnica Maria Rivans se najčešće izražava upravo kroz tu formu, a poželela je da svima učini proces kolažiranja još lakšim pa je izdala knjigu „Extraordinary Things to Cut Out and Collage“. I u toj drugačijoj ilustrovanoj knjizi ćete pronaći baš to što naslov obećava, eklektičan miks zabavnih sličica koje možete iseći i koristiti za kolažiranje. Ono što je sjajno jeste da vam za stvaranje kolaža nije potrebno puno, a zabava je zagarantovana. Pratite ove savete koje je Maria otkrila u knjizi i proverite da li ćete možda kroz ovu tehniku uspeti da utišate glasove u glavi.

Ne ide vam meditacija? Pokušajte sa kolažiranjem (фото 1)

Izaberite materijal

Naravno, možete poručiti i njenu knjigu, ali pre toga proverite šta imate kod kuće, poslužiće: stari katalozi, časopisi, razglednice, čestitke... Razmišljajte i o temi, na primer ako imate katalog sa nakitom, možete iseći gomilu dragog kamenja, ili koristiti samo slike torbica iz časopisa. Varijacija je milion.

Ne ide vam meditacija? Pokušajte sa kolažiranjem (фото 2)

Prvo sve isecite

Odaberete, iscepate i sledi meditativni deo rada. Seckanje, seckanje, seckanje. Što više elemenata pripremite unapred, biće vam lakše da shvatite šta želite da kažete kroz širu sliku. Možete biti perfekcionista koji precizno seče po ivicama, možete kanalisati Edvarda Makazorukog pa sve iseći cik-cak. Šta god da vas zabavlja.

Ne ide vam meditacija? Pokušajte sa kolažiranjem (фото 3)

Isprobajte

Kad nastupi lepak, stvari postaju prilično gotove, zato uživajte što duže u procesu. Ređajte, menjajte, dodajte, izbacujte. Kad mislite da je to to, odaljite se, pa se vratite da vidite jel to finalno rešenje. Pogledajte iz više uglova, stvaranje kolaža je kreativan i fluidan proces i uživajte u njemu maksimalno.

Ne ide vam meditacija? Pokušajte sa kolažiranjem (фото 4)

Zalepite

Kad ste zadovoljni postignutim, tada posegnite za lepkom, dobar posao obaviće bilo koji namenjen za rad sa papirima. Isprobajte lepak sa nekim ostacima od seckanja, čisto da biste znali koja količina je prava i da vam se ne bi stvarali nabori, ili odlepljivali elementi. I to je to! Najbolje od svega, čim završite jedan, možete preći na sledeći kolaž. Kao bonus, možete ih i uramiti i tako stvoriti poseban i samo vaš gallery wall.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor