Pretraga

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise

Tekst: BURO.

Opsesija mirisom tek odštampanog papira nije nešto što možete potisnuti. Glossy papir koji šušti pod prstima, besmisleno mnogo reklama, editorijali koji se protežu na deset duplerica u nizu. Print industrija je prošla kroz tranziciju i mnoge stvari su sada drugačije i to toliko da su neki od naslova zabeležili porast prodaje tokom pandemije i karantina. Ono što ne jenjava jeste otvaranje posebnih mesta na kojima možete pronaći kuriran izbor najboljih indie i niche magazina. Pored prodaje časopisa, često je tu i najbolja kafa kao logičan pratilac listanja novina. Stari dobri rituali nas i dalje održavaju normalnima, zbog toga vam otkrivamo 3 nova i sjajna „kioska“ koja neizostavno morate obići ako se nađete u blizini.

NEWS & COFFEE, BARSELONA

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 1)
Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 2)

Ideja je jednostavna: Pablo, Davide, Gautier i Yaël su odlučili da u velike gradove vrate vrstu koja izumire, a to je kiosk! Da slažemo se da i dalje postoji veliki broj kioska, ali su više preuzeli funkciju mesta gde ćete kupiti čokoladicu ili vodu, pre nego što ćete zastati zbog novog broja časopisa. Zato su oni u Barseloni pokrenuli News & Coffee, to je elegantan crni kiosk koji nudi naslove nezavisnih izdavačkih kuća i selektovane coffee table knjige. Kako bi kupcima ponudili vrhunsko iskustvo, tu je i odlična kafa za poneti. Ukoliko žele, mušterije svoju kafu mogu popiti i u društvu na niskoj kupici, a između gutljaja kapućina dobiće preporuke i smernice koji časopisi su in ovih dana.

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 3)
Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 4)

SHREEJI NEWS AND MAGAZINES, LONDON

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 5)
Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 6)

Shreeji News zapraavo postoji od 1982. godine, ali tokom godina je prošao kroz raznovrsne transformacije, a poslednja i najveća desila se prošle godine. U saradnji sa dizajnerom i investitorom Gabrielom Chipperfieldom ovo je sada kiosk sa finom štampom, ali i svojevrsan multifunkcionalni prostor. Sada postoji salon, odnosno soba za čitanje koja po potrebi može biti i prostor za događaje i izložbe. Pored najprestižnijih i najpopularnijih magazina posetioci ovde mogu nabaviti sjajnu kafu, ukusne čajeve, toplu čokoladu, kolače i peciva. Dokaz da print i digitala idu ruku pod ruku jeste njihova poslednja kolaboracija: naime u priču je ušla i kompanija AirMail koju je osnovao Graydon Carter bivši urednik Vanity Faira, a sada urednik nedeljnog njuzletera koji obožavaju insajderi. AirMail i Sheerji su tek zagolicali našu maštu, jedva čekamo da vidimo sve događaje koje su pripremili za ovaj retro prostor.

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 7)
Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 8)

DISPOZITIV BOOKS

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 9)
Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 10)

Knjižara/kiosk Dispozitiv Books nalazi se u Bukureštu i zapravo je to dom lokalnog magazina Kajet Journal koji su pokrenuli Laura Naum i Petrică Mogoș. Oni su želeli da u prestonici Rumunije stvore mesto na kom bi mogli da pronađu istomišljenike koji su jednako strastveni povodom časopisa. Naravno, u njihovoj ponudi se nalaze najpoznatiji evropski niche magazini, ali tu je i čitav niz naslova iz Istočne Evrope. Zaista jedinstvena zbrika.

Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 11)
Predlažemo vam 3 kul kioska širom Evrope gde možete pronaći najbolje niche časopise (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor