Apsolvirali smo raskošne cvetne aranžmane dvehiljaditih, a kič i patetično kao da su reči proterane iz rečnika kada su u pitanju buketi. Oni su nežni, neobični, spajaju nespojivo i generalno bliži su nekoj umetničkoj instalaciji, nego nekadašnjoj ideji buketa od 101 crvene ruže. Cvećari sada hrabro dodaju pampas travu, kupus, raznovrsne četinare i bobice, ali da li ste do sada videli buket sa pečurkama? Šta?!
Stare dobre pečurke sada su centralni motiv arty buketa i cvećarka Yasmine Khatib sa njima stvara prava mala čuda. Nismo mogli ni da pretpostavimo da bi to moglo tako dobro da izgleda!
Khatibova je fascinirana svetom pečuraka od malena – neverovatne nijanse i neslućen broj varijacija u teksturi izdvajaju pečurke od ostalog rastinja. One se razvijaju iz podzemne mreže, micelijuma, preko koje primaju šećere od korena drveća, a kada kiša spere ogransku trulež, lišava mrežu izvora hrane, zatim mreža šalje „odrede za spasavanje“ sa sporama u potrazi za novim utošištem i pečurke počnu da se pojavljuju posle kiše. Baš taj misteriozni način nastanka „preko noći“ privukao je njenu pažnju i pošto je postala cvećarka počela je da eksperimentiše u svom radu uvodeći neke vrste pečurka u svečane bukete i dekoracije za stolove.
Kako smo u prazničnom periodu, pečurke možete iskoristiti i za venčiće, najbolja ideja jeste da osnovu za vence izradite od sušenog cveća i voća. Pečurke osušite u dehidratoru i slobodno koristite lepak kako biste napravili čvrstu strukturu. Takav venac možete čuvati godinama, pod uslovom da nema vlage.
Dok Yasmine u svom radu koristi fensi vrste pečuraka kao što je lavlja griva, vi inspiraciju možete pronaći na njenom Instagram nalogu, a upotrebiti rasprostranjenije vrste kao što su bukovača, enoki, smrčak… Najbolje od svega? Dok cveće posle proslava završi u kanti za đubre, pečurke čak i oštećene, mogu da nastave život u kuhinji – osušite ih za supu, ili prepišite i to od Yasmine i pripemite ih kao grickalicu nalik sušenom mesu. Krupno naseckate pečurke, pa ih marinirate uz tamari, limetu, maslinovo ulje, skuvate ih, a zatim ih ubacite u dehidrator dok ne dobijete željenu teksturu.
Da li smo vas izazvali da isprobate i ovaj trend?