PSIHODELIČNA KNJIGA RECEPATA
Ukoliko pratite trendove šire od mode, jasno vam je da su pečurke u poslednje vreme u centru zbivanja. Od dizajna, preko umetničkih instalacija, sve do novih recepata.
U to ime, izašla je i zbrika recepata The Wild Mushroom Cookbook (Villisienikeittokirja, u originalu) finskog kuvara Samija Tallberga, koji je poznat po sjajnim receptima koji se isključivo baziraju na namirnicama iz prirode, a pored toga bavi se keteringom i drži kurseve kuvanja.
Kako bi predstavio svoje bogato znanje u vizuelno privlačnom obliku u pomoć je pozvao dizajnerku Sofiju Pusa koja je osmislila 15 posebnih ilustracija. Brif koji je dobila bio je da dizajnira knjigu koja će biti “psihodelična, magična i elegantna”.
Sofia je uradila sjajan posao jer smo kao rezultat dobili jednu sasvim posebnu zbirku koja je ispunjena psihodeličnim ilustracijama i jarkim bojama koje oslikavaju bogat karakter autora Samija Tallberga.
Cilj je bio da odabrane boje deluju privlačno i ukusno, a da se slažu i sa nijansama fotografija raznovrsnih pečurki, kao i sa slikama samih specijaliteta, pa tako dominiraju bledo ružičasta i zelena boja. Kao kontrast šarenim ilustracijama tu su jednostavne slike čija je svrha da pokažu prepremljenu hranu na najprivlačniji način. Fotografije u tamnim tonovima snimila je Olga Poppius.
Što se recepata tiče, na 342 strane predstavljeno je 70 vrsta pečuraka koje se mogu pronaći u skandinavskim šumama, Sami je svaku od njih opisao uz smernice kako ih upotrebiti u svakodnevnoj kuhinji uz detaljan recept za pripremu.
Iskreno, nismo ni mogli da pretpostavimo da će nas coffee table knjiga o pečurkama toliko oduševiti.
Foto: Promo