Par trikova kako da ovoga leta putujete on the budget

  22.06.2024.
  RECOMMENDED

  Kako da putujete sa malo novca? Ukoliko trenutno planirate više od jednog puta tokom leta, ili ste pak odlučili da na jednoj turističkoj destinaciji provedete više od deset dana, onda je pravo vreme da razmišljate i o budžetu kako biste taj plan uspeli da sprovedete u delo. Mnogi imaju hibridne opcije kada je reč o poslovima, te ukoliko ste u prilici da tokom leta ne budete vezani konstantno za kancelariju, možda je vreme da iskoristite tu prednost i fokusirate se na putovanja.

  putujete

  (HOW TO) PUTUJETE ON THE BUDGET.

  Rezervišite letove unapred

  Jedan od najjednostavnijih načina da uštedite na putnim troškovima je da rezervišete letove što je ranije moguće. Idealno vreme za rezervaciju je dva do tri meseca unapred za putovanja u regionu, dok za duže destinacije treba rezervisati tri do šest meseci unapred.

  Avio kompanije obično snižavaju cene za rane rezervacije, omogućavajući vam da osigurate svoje putovanje po nižoj ceni nego što biste platili u poslednjem trenutku.

  Takođe, pokušajte da putujete van sezone, poput trenutaka kada se završi letnji raspust ili tokom vrućih letnjih meseci. Istražite kada je najbolje vreme za posetu željenoj destinaciji i putujte neposredno pre ili posle tih datuma kako biste izbegli visoke cene. Ukoliko želite da putujete više od jednog puta, ovo je isto pravilo.

  1586b0b9d6749770da46e064ce3844cb

  Minimizujte prtljag

  Iako svi želimo da ponesemo tri torbe za vikend putovanje, setimo se da to nije ni praktično ni pristupačno. Avio kompanije često naplaćuju visoke takse za prijavljeni prtljag, pa pakovanje samo najpotrebnijih stvari u ručni prtljag može vam pomoći da izbegnete dodatne troškove. Kupovina torbi za organizaciju prtljaga može pomoći da maksimalno iskoristite prostor.

  Putovanje sa manje prtljaga takođe čini vaše putovanje jeftinijim. Mnogo je lakše kretati se aerodromima, javnim prevozom i prometnim ulicama sa jednostavnom malom torbom na točkićima.

  b2f63cb0985831b414ab30ade49501a5

  Birajte smještaj mudro

  Kada birate mesto za boravak, razmislite van okvira tradicionalnog luksuznog hotela. Razmotrite alternative kao što su hosteli ili iznajmljivanje stanova ili soba u stanovima koji postaju sve popularniji. Ako iznajmite kuću ili stan, potražite onaj sa kuhinjom koji će vam uštedeti novac na svakodnevnim obrocima u restoranima. Samo svratite do lokalne pijace da iskusite grad i kupite ukusne namirnice. Kada putujete u inostrane zemlje, uzmite u obzir da su AirBnb i Booking smeštaji mnogo pristupačniji nego kod nas.

  933c6bbf6a3a7017cf51d752105d7ed7

  Iskoristite besplatne aktivnosti i atrakcije

  Parkovi, muzeji sa besplatnim ulazom, javne plaže, staze za pešačenje, kulturni festivali. Sve ovo nudi nezaboravna iskustva bez dodatnih troškova. Istraživanje ovih mogućnosti pre putovanja može vam pomoći da isplanirate budžetski prihvatljiv zabavni program pun doživljaja i aktivnosti. Za inspiraciju, pogledajte sajtove poput Bucket List Travels ili Travel + Leisure.

  Putovanje sa ograničenim budžetom ne mora da znači žrtvovanje kvaliteta ili značajnih iskustava. Potrebno je samo malo planiranja i istraživanja.

  a519c8911502ff5be7e2a0e2f3ecd146

  Bonus

  Fokusirajte se više na iskustva nego na logistiku. Vaš san o (cenovno prihvatljivom) odmoru na nekoj od najlepših plaža je dostižan.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: