Ruski uticaj na gastro scenu Beograda je više nego očigledan – pa ukoliko volite palačinke, sigurno će vam se dopasti ponuda u ruskim lokalima ove nedelje, u čast praznika koji se naziva Maslenica.
Kao i mnogi drevni praznici, Maslenica (naglasak je na prvom slogu) ima dvostruko poreklo: pagansko i hrišćansko. Sličan je srpskim pokaladama.
U paganskim vremenima, Maslenica se slavila na dan prolećne ravnodnevice. Ovaj dan je označavao doček proleća i bio je posvećen oživljavanju prirode i bogatstvu sunčane toplote. Kasnije, to je bila poslednja nedelja pre početka posta (post koji prethodi Uskrsu), pružajući poslednju šansu da se uživa u svetovnim zadovoljstvima.
Ime praznika, Maslenica (koje potiče od reči „maslo“, što znači puter ili ulje na ruskom), duguje postojanje tradiciji pečenja palačinki (ili blini, na ruskom). One su od suštinske važnosti za proslavu.

Vruće, okrugle i zlatne, palačinke su, kako su ljudi verovali, utelovljenje male milosti i moći sunca, pomažući da zagreju zamrznutu zemlju. Nekada su bile pravljene od heljdinog brašna, što im je davalo crvenu boju, čineći značenje još očiglednijim.
Krug je u Rusiji smatran svetim simbolom koji štiti ljude od zla. Zbog toga je uobičajeno bilo ići na konju nekoliko puta oko naselja, ukrašavati točak i nositi ga na stubu ulicama, kao i plesati horovod (okrugli ples). Palačinke takođe simbolizuju život i smrt; u staroj Rusiji palačinka je bila data ženi u porođaju, a bila je ritualna pogrebna trpeza u mnogim domaćinstvima.
Uz to, blini su veoma ukusne – zato nije loše iskoristiti ovu nedelju da ih probate u gradu. Evo gde vas mi vodimo.
MASLENICA PALAČINKE U BEOGRADU: SLOJ
Rumene, zlatne i mirisne palačinke, pripremljene sa ljubavlju, možete da probate na dve Sloj lokacije do 3. marta. Pripremaće klasične palačinke, sa pavlakom, džemom i drugim neobičnim kombinacijama.
TT BISTRO
I u TT Bistro lokalima se Maslenica obeležava neodoljivim, mekanim palačinkama koje će služiti do 3. marta. Pripremili su neobične kombinacije slatkih i slanih ukusa, kao i dekoraciju zbog koje će vam biti pomalo žao da ih smažete.
JUNE
June se od zime oprašta poslasticom koju možete da probate do 2. marta – u pitanju je torta od palačinki koja je inspirisana limun tartom, sa raskošnim i kremastim italijanskim meringue filom. Definitivno ukus koji se ne propušta!
HYATT REGENCY
Na dve lokacije ćete ove nedelje moći da probate bogat izbor gurmanskih palačinki – sa specijalitetima poput dimljenog lososa i kavijara, Croque Madame, ili rolni sa ajvarom i avokadom. Za ljubitelje slatkog, tu su Suzette palačinke, ili varijanta palačinki od celog zrna sa čokoladom i lešnicima, savršeno upotpunjenim uz čaj i premium alkoholna pića. Dostupne su od 24. februara do 2. marta u restoranu Metropolitan i Tea House.
KARUSEL
Za tradicionalni slovenski praznik koji označava kraj zime i dolazak proleća, specijalni meni u Karuselu je pun tradicionalnih jela koja pružaju utehu: zlatni, vazdušasti blini, zasitni vareniki i ručno pravljeni pelmeni. Svratite da probate ukuse Rusije i osetite duh Maslenice u Beogradu!

Fotografija: Pexels.com