Povezano
Desert koji izgleda kao oblak? Pavlova torta je poznata po teksturi i savršenom balansu: hrskava kora, nežna sredina i kremasta struktura.
Ovaj recept osvojio je mnoge zato što predstavlja umetnost spajanja belanaca, limuna, svežeg voća, mekanih kora i malo veštine da se sve to pripremi. Poreklom iz Australije ili Novog Zelanda (rasprava i dalje traje), Pavlova torta osvojila je gotovo čitav svet upravo zato što istovremeno izgleda svečano, a sprema se tako jednostavno!
U našem receptu donosimo vam varijantu Pavlove torte koja se razlikuje po jednom detalju: luksuznoj limunskoj kremi čija se tajna krije u posebnom sastojku, premium danskom puteru. Upravo on pretvorio je svaku kašiku u pravi gastronomski užitak.

Vreme pripreme: 1 sat
Vreme kuvanja: 2 sata i 30 minuta
Sastojci // Pavlova torta
Kandirani kumkvati
- 200 grama kumkvata
- 100 grama šećera u kristalu
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
Kolač od belanaca
- 200 grama belanaca (od 5 do 6 jaja srednje veličine)
- 300 grama šećera u kristalu
- 50 ml vode
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
Krem od limuna
- 3 jaja srednje veličine
- 175 grama šećera u kristalu
- 150 ml soka od limuna
- 1 kašičica narendane kore od limuna
- 90 grama Lurpak putera, blago soljenog
Preliv (dekoracija)
- 200 grama svežih ribizli (bobičasto voće)
- 300 ml slatke pavlake
- 10 kandiranih kumkvata

Priprema
Kandirane kumkvate – Iseći kumkvate na kolutove od ½ centimetra. Staviti kolutove u malu šerpu sa šećerom, vodom i vanilom i pustiti da ključa 10 minuta. Zatim ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kolač od belanaca – Unapred ugrejati rernu na 80 do 100 stepeni.
U velikoj posudi za mešanje mutiti belanca mikserom srednjom brzinom dok ne postanu penasta i formiraju čvrste vrhove.
Dodavati šećer kašiku po kašiku i mutiti 3 sekunde između svake kašike.
Dodati sirće dok se muti (ne mutiti previše). Smeša je spremna kada postane gusta i sjajna, a šećer potpuno rastvoren.
Nacrtati krug prečnika 24 cm na komadu papira za pečenje i staviti papir na pleh u kome će se peći, sa nacrtanim delom okrenutim nadole. Ravnomerno rasporediti kolač od belanaca unutar kruga pomoću lopatice ili kašike, stvarajući krater tako što se visine podignu više od centra.
Za šaru po želji uzeti lopaticu ili kašiku i lagano pritisnuti sa dna i u jednom pokretu napraviti vertikalnu crtu, osvajajući mali vrh na kraju. Ponavljati sve ovo.
Peći 2 sata. Ostaviti da se ohladi u rerni 3–4 sata ili preko noći.
Limunska krema – U maloj šerpi umutiti jaja, šećer, koricu limuna i limunov sok.
Staviti na srednju temperaturu i neprestano mešati dok smeša ne počne da se zgušnjava (traje oko 10 minuta).
Ako krema ne postane dovoljno gusta, malo pojačati temperaturu dok se smeša neprestano meša.
Skloniti šerpu sa vatre. Umutiti kockice putera u kremu, puštajući ih da se otope od toplote.
Sipati kremu u posudu i prekriti providnom folijom tako da dodiruje kremu.
Staviti u frižider da se ohladi – krema će se dodatno zgusnuti kako se hladi.
Slaganje
Otpustiti kolač od belanaca sa papira za pečenje tankom, dugom lopaticom i prebaciti ga na poslužavnik.
Mutiti slatku pavlaku dok ne postane lagana i penasta.
Nanositi sloj limunske kreme na kolač od belanaca, ravnomerno je raspoređujući do ivica (ostaviti malo za dekoraciju). Naneti umućenu pavlaku preko kreme, ravnomerno je raspoređujući do ivica. Dekorisati ivice preostalom kremom, dopuštajući joj da dekorativno malo sklizne sa strane. Staviti kandirane kumkvate i bobice na vrh umućene pavlake.
Poslužiti odmah


Puter koji zna odakle dolazi. I zašto je ovde.
Postoje namirnice koje stavljamo u korpu bez razmišljanja. I one koje zaslužuju pozivnicu. Lurpak je u našem slučaju pozivnica.
Okruženi smo sa previše “sličnih” proizvoda. I to je odlično, jer, autentičnost donosi posebnu težinu. Zbog toga priča o Lurpaku ne počinje u kafiću (mada nemamo ništa ni protiv toga), već na danskim farmama 19. veka.
Pre 1888. godine, mnogi su pokušavali da predstave svoj “puter” kao pravi danski. Ali Danci su tada odlučili da zaštite ono najbolje što imaju, ukus prave stvari. Zato je 1901. nastao simbol garancije i kvaliteta, ukrašen sa dve pletene “lur” trube – bronzanodopskim muzičkim instrumentima koji i danas krase Lurpak pakovanja
Od 1911. godine pa sve do danas, samo najbolje danske mlekare (one koje prođu slepe degustacije i stroge kontrole) smeju da nose taj znak. Od 1957. godine taj znak nosi ime koje svi znamo – Lurpak.

Šta Lurpak čini posebnim?
Nije samo poreklo. To je lactic butter – sa niskom vlažnošću i bogatim, kompleksnim aromatičnim notama. On ne prekriva ukus – on ga pojačava. Upravo taj momenat nas je potpuno osvojio.

To je onaj prvi miris kad ga stavite na tiganj. Onaj osećaj pod prstima kad sečete hladni blok kao da je skulptura. Onaj zalogaj zbog kog svi zaćute i samo klimnu glavom…
Foto: Promo