Pretraga

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta

Tekst: Jelena Karakaš

Okej, nevoljno priznajemo poraz pred letom 2020: pod a) jer je ova godina prosto cela naopaka i pod b) jer nam je leto kalendarski uteklo! Da, znamo... kao da ga i nije bilo. Dobro, ima tu toga što bismo mi voleli da dugi topli dani traju otprilike zauvek - pa može i novi krug, ali hej valjda ga toliko i volimo jer imamo i taj zimski kontrast koji nam služi kao benchmark. No, iako je leto otišlo svojim putem (a mi za njim još uvek ne možemo u Australiju) ostalo nam je još nešto malo kraćih, ali jednako toplih dana da iznivelišemo stanje u glavi. Zato, ako ste u prilici da uhvatite još slobodnih dana, zgrabite ih i iskoristite. Na obali, u prirodi, sami, sa partnerom, sa društvom… Nije ni bitno, važno je da napunite baterije i spremno dočekate sve što nam se (možda) sprema. Mentalna higijena je pola zdravlja, a mi vam u to ime preporučujemo mesta na kojima se možete rekonektovati sa sobom u ranu jesen.

Ako ste… ljubitelj istorije

Možete skoknuti do hrvatskog mesta Vrane kraj Pakoštana gde se nalazi Maškovića Han. Izgradnja ovog Hana počela je još 1.644. godine po naređenju admirala turske flote Jusufa Maškovića, koji je planirao da ga koristi kao letnjikovac kada se vrati iz Carigrada. No, Mašković je početkom 1645. stradao u spletkama na turskom dvoru. Han je posle toga ipak završen, ali u mnogo skromnijem obliku nego što je to prvobitno planirano.

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 1)
Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 2)

Maškovića Han

Vrane

Danas je Maškovića Han kompletno obnovljen zahvaljujući EU donaciji i to je sada vrlo lep mali heritage hotel sa 16 smeštajnih jedinica, u okviru koga postoji i fin restoran smešten na mestu nekadašnje džamije, a tu je i muzej sa stalnom postavkom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Takođe, kao i wellness centar gde se gosti mogu opustiti.

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 3)

Ako ste… spremi da se stvarno počastite!

Onda neizostavno morate videti o čemu se radi kada je u pitanju novootvoreni hotel Lopud 1483 koji se nalazi preko puta Dubrovnika. Nekada je to bio samostan iz XV veka, a današnja vlasnica Francesca Thyssen-Bornemisza ga je otkrila 1992. godine i trebalo joj je 18 godina da ga restaurira po svom ukusu, ali sav traj trud se isplatio!

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 4)
Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 5)

Lopud 1483

Lopud

Za projekat je bila je zadužena zagrebačka arhitektkinja Rujana Bergam Marković iz studija Arhitektri koja je osmislila njegov današnji izgled i stvorila koncept od pet apartmana. Bila je uključena i italijanska dizajnerka Paola Lenti pa su zajedničkim snagama stvorili balans između originalnih struktura i modernog dizajna. Pored toga, prostor je ispunjen umetninama iz privatne zbrike porodice Thyssen-Bornemisza koja obuhvata dela izrađena između XIII i XXI veka. Zaista radi se o posebnom mestu gde je sve podređeno relaksaciji i hedonizmu u njegovom istinskom obliku.

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 6)

Ako ste… za jednostavan odmor

Želite da odsednete na lepom mestu koje je od plaže udaljeno 2 lenja koraka i to bez previše filozofije, onda imamo mesto za vas. Radi se o kamenoj kući u “nultom” redu do mora u Bokakotorskom zalivu, konkretno u seocu Muo.

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 7)
Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 8)

Kućica Muo

Muo

Originalno kuća potiče iz XIX veka, a renovirana je 2018. godine i to u miksu tradicionalnog mediteranskog stila i modernog, mladalačkog dizajna u svetlim tonovima. Kuća maksimalno prima četiri osobe, a izdaje se u celosti. A ako ste lenji da otvorite vrata i “ispadnete” u more, tu je i predivna terasa na prvom spratu koja predstavlja nastavak dnevnog boravka.

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 9)

Ako ste… u stisci s vremenom

Znači želite pauzu, ali u ovoj sezoni nemate više ni dana godišnjeg odmora. To nisu dobre vesti, ali nije ni smak sveta. Predlažemo rešenje koje je “između”. Ključni zahtevi su da je blizu, ali opet odmaknuto od realnosti. Baš takvo mesto je Fairy Oak kuća u Vrdniku.

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 10)
Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 11)

Fairy Oak

Vrdnik

Radi se o kućici u prirodi koja deluje kao da je zaista ispala iz neke slatke bajke. Iznajmljuje se za događaje i venčanja, pa možete da razmislite o nekoj tematskoj jesenjoj večeri za bliske prijatelje. U toliko drugačijem okruženju činiće vam se da ste miljama daleko od života koji melje, tu su samo rustični detalji i ptičice koje nežno pevaju. Može!

Ako još uvek patite od putničke groznice, nije kasno da uhvatite nekoliko dana na obali. Predlažemo ova mesta (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor