Pretraga

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji

Tekst: Vanja Ratković

Proleće je idealno vreme da krenete sa planinarenjem! Ukoliko ste početnik, predlažemo vam ovih pet planina u Srbiji, čije vidikovce i vrhove ćete uspeti da savladate i subjektivno se osećati kao da ste osvojili Mont Everest (a verujte nam, sjajan je osećaj). Za ove akcije nije vam potrebna posebna oprema, osim cipela za planinarenje ili "kanađanki" - bitno je da imaju đon sa kramponima, odnosno da su sa dublje izrezbarenim đonom. Tokom proleća, neophodna vam je višeslojna ali lagana garderoba, kabanica za svaki slučaj, kačket, ranac i voda su must, jer će vas skoro pa sigurno na vrhovima sačekati jači vetar. Na ove pohode, koliko god bezazleno izgledali, nemojte ići sami, već u grupi ljudi od kojih je bar jedna osoba iskusan planinar. U momentima penjanja možda ćete proklinjati čas kada ste se odlučili za ovako nešto, ali lepota prirode i radost osvojenog cilja su nemerljivi sa povremenim mentalnim previranjem i fizičkim naporima. Uživajte!

ĐERDAP - PLOČE

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji (фото 1)

Đerdap je jedan od najlepših nacionalnih parkova u Srbiji; možda i najviše zbog Dunava, koji je najširi u celoj Evropi upravo kod Golupca. Uspon do vidikovca Ploče je lako savladiv, a sa njega se prostire prekrasan pogled koji možete videti na slici iznad. U relativno neposrednoj blizini nalazi se i vrh Veliki Štrbac na 768 metara nadmorske visine, koji iziskuje solidnu kondicionu pripremljenost. Pored pomenutih, blizu je i vodopad Blederije koji je prava mini egzotika prirode u Srbiji i koji obavezno morate posetiti.

RTANJ - ŠILJAK

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji (фото 2)

Od početne instance u podnožju planine, kod tzv. energetskog magnetnog polja, do Šiljka (koji je na 1561 mnv) imate okvirno hodom srednjeg intenziteta 3 sata, i toliko isto da se spustite. Na samom vrhu, nalaze se ostaci kapele koju je izgradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Juliusa Minha, tadašnjeg vlasnika rudnika uglja u podnožju Rtnja. Ova jevrejska porodica nemačkog porekla zaslužna je za razvoj rtanjskog kraja u prvoj polovini 20. veka. Pored rudastva i tekstilne industrije, gradili su i škole, a zgrada Zavoda za zaštitu spomenika (na kojoj čak ne stoji ni tabla porodici Minh) u Beogradu je nekadašnja njihova kuća, koja je u procesu restitucije i dalje, kao i vila na Crvenom krstu. Ali to je neka druga priča… Sa Šiljka se prostira neopisivo prelep pogled na Istočnu Srbiju, gotovo mistični.

POVLEN

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji (фото 3)

Planina Povlen se nalazi u zapadnoj Srbiji, na oko tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čini je nekoliko vrhova, a tri vrha sa najvećom nadmorskom visinom su: Mali Povlen (1347mnv), Srednji Povlen (1301mnv) i Veliki Povlen (1271mnv). U toku vašeg uspona na neki od ovih vrhova, prolazićete kroz predivne guste šume i pored dubokih rečnih kanjona. Svaki početak pohoda ne bi bilo loše započeti od planinarskog doma koji se nalazi na planini. U podnožju planine nalaze se Taorska vrela, spomenik prirode i jedan od najlepših izvora u Srbiji, koje obavezno morate obići.

TARA - banjska stena

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji (фото 4)

Smatramo da kuda god na Tari da se zaputite da nećete pogrešiti, jer je jedna od najlepših planina u Srbiji. Vidikovac Banjska stena je nešto posebno i obavezno se upustite u avanturu dolaska do njega - nalazi se na 1065 metara i  sa njega se pruža nezaboravan pogled na akumulaciju Perućac, kanjon reke Drine. Najviši vrh Tare je Kozji rid sa 1591 mnv. Staza za ovaj vrh je srednje zahtevna, dužine 15 kilometara, a ukupan uspon je 550 metara. 

Rudnik - cvijićev vrh

Avanturistički: Počnite sa planinarenjem na ovim planinama u Srbiji (фото 5)

Rudnik i njegovih devet vrhova iznad 1000 metara nadmorske visine je idealan za početnike. Ovde možete da prelazite preko oštrih kamenih vrhova, širokih i prostranih pašnjaka, gustih šuma u kombinaciji sa srednjovekovnim spomenicima koji se tu nalaze. Najviši vrh planine Rudnik je Cvijićev vrh, koji se nalazi na 1.332 mnv. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor