Pretraga

Balearska ostrva su ponovo na našoj listi omiljenih destinacija

Donosimo vam najbolji vodič kroz Menorku, Majorku, Ibicu i Formenteru

Tekst: BURO.

Sada kada su se Balearska ostrva našla na takozvanoj zelenoj listi destinacija za putovanje, mi smo istražili šta je novo ovog leta na Menorci, Majorci, Ibici i Formenteri.

Ova grupa ostrva pamti samo srećne dane, ali ovog leta su prevazišli sami sebe sa kombinacijom noviteta i poznatih mesta koja važe za klasike. Od keramičkih studija do odmarališta - ovo su mesta na koje bi trebalo da obratite pažnju, kad su već sva četiri ostrva otvorena su za posete.

Menorka

U Cristine Bedfor hotelu, bezobrazno lepoj gostinjskoj kući skrivenoj usred niza kafića, knjižara i galerija u istorijskoj četvrti Mahona, apsolutno svaki ćošak je kranje instagramičan. Pruge se protežu preko fotelja od drveta i trske, nogare stolova krasi keramika žuto - plave boje, a uredni redovi skica vise pored ogromnih lakiranih ormarića. Tik iza ćoška, iza zelenih kapaka, u ulici Carrer de Sant Jordi, kermičarka Blanca Madruga pravi jednostavne, unikatne žardinjere i bokale u njenom studiju okupanom suncem, a dole niz obalu, u upravo otvorenoj Arletti služi se tartar biftek uz vinsku kartu čijim je etiketama teško odoleti. Ono što se posebno ističe je Hauser & Wirth, novi umetnički prostor - muzičko, plesno i kreativno središte koje se nalazi u luci. Dalje na severu nalazi se Bambu - savršeno mesto za ispijanje koktela uz zalazak sunca sa pogledom na Sredozemno more. Ako vam je potrebno osveženje kože, prošetajte duž obale do malog, ali sjajnog kupališta Menorca Experimental, gde su izvrsni proizvodi za lice, Biologique Recherche, upravo stigli.

Ibica

Samo što su otvorili vrata novoj sezoni, noćni klub Cova Santa već je doživeo usijanje uz popularnog, Ricarda Villalobosu, koji će zavrteti svoju prepoznatljivu muziku sledeće nedelje, dok Purple Disco Machine rezervisan za funk. Podjednako primamljiva, ali znatno laganija atmosfera vlada na Jondalu, plaži sa kamenčićima na jugozapadnoj strani ostrva, gde konobari odeveni u lanene košulje sipaju vino i poslužuju karpaćo od gambora. Mesto sa arty duhom, Laylah, poslednji je u nizu novootvorenih prostora Olivia Fleury i stvarno vredi ugrabiti sto. Što se tiče mesta koja se kotiraju kao “odmor za dušu”, Belo ostrvo zna da razazna šta je šta, a Six Senses Ibiza koji se otvara ovog meseca značajno podiže lestvicu. Samo nestvarni pogledi koje ovde možete doživeti dovoljni su za potpun ugođaj. Oh, i vredi napomenuti da je ekologija na Ibici izuzetno impresivna. Svakog četvrtka, Atzrarove projekcije filmova na otvorenom, u baštama prekrivenim bugenvilijom odličan su izbor ukoliko vam ispijanje alkohola i plesanje do zore zvuče kao suviše naporan posao.

Majorka

U podnožju planine Serra de Tramuntana tlo uvek pomalo podrhtava. Teniskom klubu Sóller udahnut je novi život zahvaljujući dvema ženama - Katja i Kate iz Dos Alquemistas su se pobrinule za goste sa plaže Patiki, budući da je dugo očekivani gastro bar konačno otvoren, a one ga opremaju svojom biljnom linijom i čajnim mešavinama lišća masline, koji se mogu pijuckati na terasi RE Organic. Nedaleko od severoistočne strane ostrva, nova generacija smeštena u retreat Es Raco d’Arta ima snagu da ubrzane gradske ljude prebaci u pozitivnije stanje duha. U međuvremenu, u Naturacavalliju oni koji jašu mogu da galopiraju divljinom kroz maslinjake, lutaju bez plana i spavaju pod vedrim nebom u ležaljkama-ljuljaškama. Što se tiče novih smeštaja, nebrojeno je neodoljivih vila: The Thinking Traveller, Can Ferrereta, Sant Francesc…

Formentera

Najveća prednost ovog malenog ostrva oduvek je bila njegova ležernost. Možda deluje da se tu još uvek ništa značajno ne dešava, ali ako malo razmaknete zavesu, videćete dosta zanimljivih događaja na radaru. Na prvom mestu je naravno Casa Pacha - ostrvsko sklonište u kom DJ Pete Tong i muzičar Nick McCabe mame prekaljene hedoniste na plažu gotovo potpuno belog peska Playa de Migjorn, dok su se časovi joge uz zvuke talasa uvaženog Yiannis Mukta Oma u okviru Gecko hotela konačno otvorili za nerezidente.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor