Pretraga

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova

Tekst: BURO.

Ne znamo za vas, ali mi već polako punimo svoju fioku „za nekad“. Važno je zadržati pribranost i zdrav duh, a u ovim danima to je i ideja da će sve biti kao pre i, još važnije, tu je misao da ćemo moći da bezbrižno legnemo i gledamo u sunce visoko na nebu dok talasi šušte, kose su nam umršene i nigde smo i ništa i dobro je. Jedno baš takvo mesto pojavilo se na tržištu taman pred krizu. Kuća Casa Santa Teresa potiče iz pedesetih godina, nalazi se na Korzici i sada je kompletno renovirna.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 1)
Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 2)

Kuća je godinama bila napuštena i zapuštena uprkos njenom idealnom položaju, tačno na plaži. Iza renoviranja stoji francuska arhitektkinja Amelia Tavella koja živi i radi u Provansi u gradu Eks an Provans. Ona je nekadašnju tradicionalnu porodičnu kuću od 400 kvadrata na četiri nivoa pretvorila u vilu za odmor. Uz pametno skidanje suvišnih zidova stvorila je enterijer koji je prozračan i dopušta gostima da u svakom trenutku mogu da vide more i da se neki način ni ne osećaju da su u kući dok borave u njoj.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 3)

Svaku od pet spavaćih soba i prostrani dnevni boravak (koji uključuje i biblioteku) odlikuje predivna umirujuća paleta koja kombinuje sve nijanse bež boje uz akcente u tirkiznoj i narandžastoj boji. Ako bismo morali da opišemo ovaj enterijer u samo dve reči, biramo: mediteranski minimalizam. Sve je toliko svedeno i oslobođeno, čitav prostor diše i zapravo glavnu ulogu prepušta suncu koje popodne zlatnim svetlom ispuni sve prostorije.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 4)
Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 5)

Većina nameštaja je od prirodnog materijala, a dominira svetlo drvo, tu je prelep Ethnicraft nameštaj od drveta i lampe od kanapa nose potpis Maison Paloma. Dosta nameštaja i detalja Amelia je nabavila u čuvenoj francuskoj vintage radnji Selency, kao i u online radnjici Nomibis o kojoj smo vam pisali. U dnevnom boravku u glavnoj ulozi su dve Pierre Jeanneret stolice.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 6)
Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 7)

Ipak, enterijer koliko god lep bio ovde je samo okvir za eksterijer, zapravo se napolju odvija sav život. Terase su velike i prostrane i opremljene su udobnim nameštajem, tako da gosti mogu da od svitanja do sumraka uživaju pod vedrim nebom, od bazena, preko nekoliko punkotova za sedenje, velikog dela za ručavanje, a naravno, ako odmaknu dva metra, izlaze direktno na plažu. Savršeno!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor