Pretraga

Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan!

Tekst: BURO.

Dobro, Njujork na bilo koji način je genijalan, slažemo se. To je grad u kome i one najobičnije stvari u sebi nose notu uzbuđenja i euforije: od jutarnje kafe za poneti, preko istraživanja ogromnih knjižara, do šetnje kroz park. Sve nekako deluje – kao na filmu. Njujork je bio kulisa za serije i filmove nebrojeno puta, a zašto se svi kunu u magiju tog grada shvatite čim prvi put sletite na njegovo tlo. Iako ne tražimo ništa posebno, Njujork svake sezone iznenadi novom lokacijom koja nas ostavi bez reči (sećate se otvaranja The High Line?). Za dva dana se otvara novi vidikovac koji je aposlutno genijalan!

Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan! (фото 1)
Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan! (фото 2)

Za četvrtak (21. oktobar) je najavljeno otvaranje za javnost iako su fotografi i influeseri već imali priliku da obiđu turu i podele svoje impresije i oni su složni – ovo je novo must see mesto. Radi se o oblakoderu Summit One Vanderbilt, odosno o levitirajućoj staklenoj kocki na vrhu (zvuči strašnije nego što jeste u realnosti). Deo za posetioce zauzima preko 6.000 kvadrata, odnosno četiri sprata zgarde koju je projektovao arhitektonski biro Kohn Pedersen Fox.

Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan! (фото 3)
Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan! (фото 4)

Sadržaj je podeljen u nekoliko zona, a svakako je najatraktivnija staklena kocka, sa sve staklenim podom koja pruža pogled direktno na Madison aveniju koja se nalazi 324 metara ispod. Pa, ako ste slabog srca, preskočite ovaj deo. Takođe, od terase do vrha se stiže kompletno staklenim panoramskim liftom. Ili je možda vreme da ozbiljno iskoračite iz svoje zone komfora?

Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan! (фото 5)
Doživite Njujork na sasvim nov način - otvara se vidikovac koji je genijalan! (фото 6)

U unutrašnjosti prostora smeštena je posebna instalacija za koju je bio zadužen umetnik Kenzo Digital. Instalacija nosi naziv „Air“ i kombinuje svetlo, zvukove i scenografiju kako bi se stvorilo putovanje za sva čula. Posetioci će na taj način biti uvučeni u to umetničko iskustvo, toliko da će postati sastavni deo. Sjajan enterijer je delo studija Snøhetta, a pored zona za posmatranje grada oni su dizjanirali i Après lounge i kafe gde će se služiti lagana hrana i piće. Karte su već u prodaji, a mi vam predlažemo da istražite kako ovo neobično osmišljeno iskustvo izgleda uz zalazak, a zatim se prepustite jakim koktelima njujorških barmena.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor