Pretraga

Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije

Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije

Tekst: BURO.

Možemo da polemišemo da li se italijanskoj kinematografiji pridaje dovoljno značaja, ali nema sumnje da je producirala neke od najboljih filmova 20. veka. Italija - gradovi koje obožavamo, nestvarna priroda i bogata kultura - oduvek je bila inspiracija za umetnike. Za mnoge režisere - i dom, a između zidova ovih vila živela su i stvarala neka od najvećih imena sedme umetnosti.

VILA ALBERTA SORDIJA

Livorno, Toskana

Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije (фото 1)
Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije (фото 2)

Alberto Sordi je bio italijanski glumac, pevač, komičar, reditelj i scenarista. Imanje sa slike, na visovima litica Kastiljončelo, u provinciji Livorno, Toskani, pripadalo je njemu i slikaru Vittoriu Corcosu. U pitanju je stara rezidencija iz 19. veka koja se prostire na četiri nivoa i sastoji se od vile, dva nezavisna aneksa i ogromnog dvorišta, i sveže je restaurirana. Poslednji sprat čini kupola u toskanskom stilu, sa otvorenim prostorom, kupatilom i velikom panoramskom terasom, dok unutrašnjost krasi kombinacija luksuznih ukrasa i starinskog nameštaja.

VILA SOPHIE LOREN I CARLA PONTIJA 

Apijev put u Rimu

Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije (фото 3)
Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije (фото 4)

Jedna od najvećih ženskih zvezda klasičnog holivudskog filma, Sophie Loren, živela je u ovoj vili pre venčanja sa italijanskim producentom, Carlom Pontijem. Impresivna građevina nalazi se na svega deset minuta od Koloseuma u Rimu i upravo u njenim prostorijama Alberto Sordi je odlučio da snimi početnu scenu svog filma "Un Tassinaro a New York". 

VILA FEDERICA FELINIJA I GULIETTE MASINA

Rimski okrug Parioli

Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije (фото 5)
Filmski u svakom smislu te reči: Pogledajte kako izgledaju vile velikana italijanske kinematografije (фото 6)

Federico Fellini, jedan od najuticajnijih filmskih stvaralaca svih vremena, u ovoj vili napisao je scenarije za svoja najveća remek-dela: "La Dolce Vita", "8 et ½", "Juliette des Esprits" i "Les Nuits de Cabiria". Ovde je živeo kada je dobio svoja prva tri Oskara, a potom mu se pridružila i supruga 1956. Penthouse sa pogledom na park podeljen je na dnevni i noćni deo, a dvokrilna vrata iz Palazzo Barberini dodaju dašak prave filmske atmosfere.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor