Pretraga

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Francisco Nogueira

Postoje ta neka mesta… Dovoljno je da bacite pogled na fotografije, a da vam u glavi odmah krene lagana muzika, s-p-o-r-a, sve uz zamišjeno pucketanje gramofona. Boutique hotel Dá Licença je pravi primer toga, jednostavne linije u eksterijeru, sveden nameštaj u enterijeru, uz maslinjak dokle vam pogled seže, čine da vam pored muzike u glavi zamiriše i začinsko bilje i da se momentalno zamislite kraj bazena kako trošite lenje letnje dane… Zapravo kad dođete na ovo imanje dobićete utisak da ste u nekom fantastičnom art filmu i da je vaša jedina uloga da ljuštite mandarine na tremu i uz porto nazdravljate životu.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 1)
Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 2)

Dá Licença se nalazi u Portugalu, imanje se prostire na preko 120 hektara gde je zasađeno 13.000 stabala masline. Na tolikom prostranstvu smešteno je samo osam smeštajnih jedinica (između 50 i 180 kvadratnih metara) i jasno je da je u pitanju savršen retreat, gde će vam se živci i pritisak u roku odmah vratiti u normalu. Vlasnici Victor Borges, slikar i nekadašnji direktor u kompaniji Hermès, i Franck Laigneau, istoričar umetnosti i galerista specijalizovan za Jugendstil (skandinavska forma art nouveau stila), svoje znanje o umetnosti i dobrom stilu života ovde su iskoristili u potpunosti.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 3)

 

Renoviranje je trajalo punih pet godina, lokalni arhitektonski biro Procale vodio je projekat pretvaranja farme iz 1840. godine u minimalistički hotel sa granitnim podovima, kadama i lavaboima od mermera i nameštajem koji su izradile zanatlije iz okoline. Hotel se sastoji od tri niske zgrade, između njih se nalaze bašte i terase koje stvaraju fluidni odnos između enterijera i eksterijera na taj način dajući gostima priliku da odaberu prostor za druženje, ili da se u potpunosti osame. Dominira infinity bazen u obliku slova T, a postoji i nekoliko manjih, privatnih bazena.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 4)
Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 5)

Kada su u pitanju detalji tu su Borges stočići i lampe, šareni tkani prekrivači umetnice Mizzete Nielsen, antikni drveni ormarići iz XIX veka norveškog dizajnera Larsa Kinsarvika, kao i skulpture portugalskog umetnika Rui Chafesa.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 6)

 

Kolekcija detalja za dom i umetnina u prostoru je zapravo bogata kolekcija koju su vlasnici sakupljali čitavog života sa svih strana Evrope. Znalački su uklopili skuplje i pristupačnije predmete, umetnine i “konfekcijski nameštaj”, zbog toga hotel uprkos tome što je ispunjen umetničkim delima ne ostavlja utisak galerije, ili muzeja, naprotiv.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 7)
Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 8)
Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 9)

No, nisu se zaustavili samo na tome da dela rasporede po sobama i javnim prostorijama, u okviru imanja postoji i prava galerija, u podrumskoj prostoriji gde je nekada bila smeštena presa za masilnovo ulje.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 10)

 

Osim toga da se divite kući i uređenju ovde nema puno toga da se radi, i to je zapravo ono najlepše od svega! Gosti mogu da se posvete pomalo zaboravljenoj umetnosti dokolice i da, na primer, promatraju kako voda u bazenima reflektuje boje tokom dana. Za one koji ne mogu dugo da uživaju u neradu tu je biblioteka sa art knjigama. Dok šampioni u diskonektu jednostavno mogu da posmatraju kako vreme prolazi u prirodi koju ništa ne narušava.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 11)
Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 12)
Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 17)

Ovo mesto donosi novu definiciju lukuza, onog koji je diskretan i prefinjen i ne vidi se na prvi pogled. Victor i Franck shvatili su šta je potrebno modernim putnicima, oni ne žele pozlaćene slavine i upadljive detalje, njima je potreban prostor i vreme što su im u hotelu Dá Licença ponudili. Na tom mestu stanuje harmonija, a to je ono što je svima nama potrebno.

Hotel Dá Licença redefiniše luksuz i shvatanje seoskog turizma (фото 18)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor