Pretraga

Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija

Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija

Tekst: BURO.

Počelo je na Pinterestu, a vrhunac slave doživeo je na Instagramu: hygge koncept življenja podrazumeva suštinski komfor koji dolazi iznutra, ušuškanost i mir i mnogo je više od fotki teddy bear fotelja i glomaznih šolja sa pogledom na bele krajolike. Reč je o filozofiji života (i globalnoj opsesiji) koja se svodi na uživanje u sitnim zadovoljstvima. To je koncept koji je utkan i u ove hotele koji se (naravno) nalaze u Skandinaviji.

Villa Copenhagen, Danska

Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 1)
Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 2)

Villa Copenhagen je "privremeni dom za avanturiste, društveno svesne i kvalitetno orijentisane građane sveta". Još od 1909. godine, ova zgrada je simbol Kopenhagena i njegove veze sa svetom. Manje je poznato da je na ovom mestu nekada bila danska pošta, a danas se tu nalazi hotel koji zagovara svesni luksuz, sreću i održivost. Sobe su prostrane i pametno organizovane čaure mira, zemljani tonovi, drvo i razigrana svedenost daju dobitnu kombinaciju. Bazen i sauna na krovu pozivaju na prepuštanje uživanju, a na ovom mestu izgleda tako lako dostići hygge. „Ne radi se samo o enterijeru, već i o ljudima i atmosferi koji stvaraju lične osobine i element hygge-aa“, objašnjava Peter Høgh Pedersen, generalni direktor hotela. 

Storfjord, Norveška

Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 3)
Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 4)

Storfjord je luksuzni butik hotel u porodičnom vlasništvu koji se nalazi u Glomsetu, sa pogledom na planinu Sunnmørsalpane. Ovde ćete imati osećaj da ste gost u domu prijatelja i da vreme usporeno teče. Osamljen na padini brda, Storfjord je utočište od užurbanog života, a prostrane sobe koje kombinuju savremeni luksuz i skandi šik pružiće vam udobnost i onaj osećaj da ste stigli na sigurno i poznato mesto. Ovaj hotel je mesto susreta norveške tradicije i modernog dizajna, a to je pravi bingo. Ako je Norveška za vas bajka, ovde će se ostvariti sve vaše fantazije.

Ett Hem, Švedska

Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 5)
Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 6)

Ako tražite nešto ličnije od luskuznog hotel, Ett Hem može biti rešenje jednačine. Reč je o tri prelepe privatne kuće u Stokholmu koje su tople, intimne i u koje je utkan hygge u svim oblicima. Svaki kutak ovih kuća nosi comfy obeležje, a ovi intimni prostori zaista pružaju posebno iskustvo odmora, nešto poput "kuće daleko od kuće". Švedska tradicija nadograđena je modernističkim postulatima tako da odgovori na sve potrebe gostiju. Od pre dve godine, glavni kuvar uz pomoć direktorke odlučio je da sam uzgaja povrće na imanju, tako da ćete u Ett Hemu dobiti domaći tretman. Reč je o živahnom i okrepljujućem konceptu koji definitivno dodajemo na travel listu.

Arctic TreeHouse, Finska

Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 7)
Hygge je poznati danski koncept življenja, ovo su hoteli u koje je utkana istoimena filozofija (фото 8)

Ako na vrhu vaše bucket liste stoji Aurora Borealis, ne tražite dalje od Arctic hotela koji je zapravo moderna kuća na drvetu u Rovanijemu u Finskoj. Skandinavski dizajn nadograđen nordijskim luksuzom utkan je u kabine sa ogromnim prozorima koji gledaju na divljinu i prošarano nebo. Ovaj koncept kombinuje avanturistički duh sa svedenim luksuzom i garantuje nesvakidašnje iskustvo. Arctic TreeHouse izgleda kao da je preslikan iz bajke, a ovde možete ispisati stranice svoje jedinstvene putničke priče.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor