Pretraga

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika

Tekst: BURO.

Foto: Julia Nimke / GNTB

Nakon prošle godine, koja je bila svi znamo koliko teška i naporna, konačno su došli dani da možemo da kažemo da je neka nada na horizontu i da je vreme da se malo po malo vraćamo na stare koloseke. Da se družimo, da izlazimo, da se okupljamo, i ono što nam je možda i najviše nedostajalo, da pakujemo kofere i odemo makar na vikend bekstvo iz grada.

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika (фото 1)

Julia Nimke / GNTB

Pandemija je promenila mnogo toga, ali ne želju da otkrivamo nove predele, upoznajemo nove ljude, učimo nove stvari, međutim jeste izmenila način na koji pristupamo putovanjima i uživamo i šta očekujemo od njih. Umesto gužve u gradovima, češće biramo mirnije zone, umesto napornih, zgusnutih obilazaka poznatih mesta, biramo laganije ritmove u manje poznatim gradovima, umesto poznatih ruta - one koje tek treba otkriti. Upravo zato je, slušajući potrebe savremenog čoveka, njegove želje i ideje o odmoru i putovanju, Nemačka turistička organizacija predstavila svoju novu kampanju German.Local.Culture. koja se fokusira na sporiji tempo i skrivene dragulje iz svih 16 regiona Nemačke i donosi idealne ture za svakoga.

Na tom tragu, izdvojili smo ture kroz Nemačku prema tipovima ličnosti, u zavisnosti od toga kako zamišljate svoj idealan odmor, i prilično je izvesno da će se obilazak nemačkih regiona kako god okrenete naći na “must visit” listi čim se granice otvore i stvore uslovi to.

Za radoznale koji uvek žele da saznaju nešto novo

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika (фото 2)

Julia Nimke / GNTB

Ukoliko su vam nova iskustva i učenje visoko na listi “poželjno” kada su u pitanju putovanja, onda bi tura koja u sebi nosi otkrivanje tajni starih zanata i uživanja u njima bila verovatno idealna. Gradovi i regioni Nemačke prepuni su tradicije, vekovima starog nasleđa i prastarih zanata i kampanja German.Local. Culture se u svom segment Craft fokusira na zanatstvo, i prikazuje posetiocima gde će sve imati priliku da otkriju nezaobilazna zanatska iskustva, kada putovanja ponovo budu bila moguća. Od zanatskih radionica koje se bave obradom drveta, preko craft pivara i proizvodnje tradicionalne nošnje, do proizvodnje hleba koji je u Nemačkoj više od namirnice budući da nemačka umetnost pečenja pokriva oko 3.200 vrsta hleba i dodata je na listu nematerijalne kulturne baštine nacionalne komisije UNESCO-a. Za one koji su naklonjeni dizajnu (ali savremenijem) sajam dizajna Stijl koji se održava u mnogim gradovima je obavezan, jer se na ovom sajmu može pronaći kreativna i nesvakidašnja garderoba, nakit i aksesoari proizvedeni mahom u malim održivim radionicama.

Za one koji žele da uspore i uživaju u prirodi

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika (фото 3)

Julia Nimke / GNTB

Prošle godine smo više nego ikada vreme provodili u prirodi, na izletima, na biciklističkim i pešačkim turama, a upravo to je unelo promenu i u način na koji doživljavamo putovanja. Želimo da ono bude savesno, odgovorno prema prirodi čiju lepotu kao da smo tek nedavno spoznali i naučili da poštujemo, i uzbudljivo, u pogledu otkrivanja neverovatnih novih tura. Green tura Nemačke turističke organizacije predlaže sve one skrivene zelene dragulje od jezera, preko planina do velikih gradskih parkova u kojima je moguće provesti sate i odmoriti kako smo zaslužili. Zeleno putovanje kroz Nemačku kombinuje ekološki održiv odmor sa gradskim odmorom i pored živopisnih atmosfera i istorijskih znamenitosti fokusira se na gradove i regione Nemačke koji obiluju prostranim zelenim površinama, poziva na istraživanje i idealan je izbor za ubrzanog, zauzetog savremenog čoveka jer daje priliku za pauzu i reset.

Za urbane istraživače koji su uvek u potrazi za inspiracijom

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika (фото 4)

Julia Nimke / GNTB

Uprkos mnogim promenama, gradske destinacije su ostale jedne od omiljenih, i svi oni kojima je nemoguće da provode odmor bez malo brzine i mnogo arhitekture verovatno će se ipak opredeliti za neki gradi. Nemački gradovi imaju bezbroj lica, perspektiva i uglova, i vrlo je moguće vraćati se u jedan isti grad i po nekoliko puta i svaki put ga videti iz druge perspektive. Upravo tom raznovrsnošću u urbanim celinama se bavi Flair tura. Gradskim destinacijama i urbanim životom u kombinaciji sa prikazivanjem regionalnih korena, istorije i savremenih kulturnih događaja. Flair se fokusira na iskustva u kojima se može uživati čak i u uslovima nametnutim pandemijom i bilo da pratite tragove ulične umetnosti po gradskim zidovima i bogato oslikane fasade ili se oduševljavate fahverk građevinma koje daju poseban šarm nemačkim gradskim jezgrima i seoskim ulicama, ili vas oduševljavaju manji gradovi kao Vorpsvede, selo umetnika i aktivna umetnička kolonija, nemački gradovi i njihove ulice uvek pozivaju na novo istraživanje.

Za gurmane i gastronome koji znaju da uživaju

Kroz Nemačku na sasvim drugačiji način: Idealna putovanja za svaki tip putnika (фото 5)

Julia Nimke / GNTB

Veoma je moguće da kada pomislite na Nemačku pomislite na pivo i kobasice, i nije da to nije tačno, ali je još tačnije to da kada bismo pitali Nemce u pedeset različitih mesta u Nemačkoj šta definiše nemačku kuhinju i šta je to tipično "nemačka kuhinja", dobilo bi se verovatno pedeset različitih odgovora.  Dok je meso izuzetno zastupljeno na jugu, sever Nemačke obiluje jelima sa ribom, a između severa i juga postoji bezbroj varijacija na temu. Tako, Nemačku je moguće otkrivati i kroz njena ukuse i kulinarska Nemačka svojim posetiocima nudi raznolikost, regionalnost i autentičnost. Sarland je region delikatesa poznat po tradicionalnim i regionalnim proizvodima, Heilbron je najstariji vinogradarski grad u Baden-Virtembergu, Libek treba posetiti zbog marcipana ali i fantastičnih kulinarskih tura, Heisse Havel - neobičan topli napitak napravljen od soka od krušaka i vina je autentičan proizvod iz okoline Brandeburga, a najbolji Ahle wurscht (sušena svinjska kobasica) se jede u Severnom Hesenu. Nemačka je zemlja piva, zemlja vina, zemlja kobasica, i marcipana i hleba, i kolača, i još mnogo, mnogo toga od čega samo na pomisao već ogladnimo.

I da - znamo, znamo, i nama sve zvuči savršeno da noge gotovo same cupkaju dok spremnih kofera čekamo zeleno svetlo i znak za polazak! Nadamo se uskoro.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor