Pretraga

Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma

Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma

Tekst: BURO.

Ukoliko ste ljubitelji cveća, verujemo da biste otputovali na neku od destinacija da bi uživali u pejzažima cvata. Cvetni turizam postaje sve popularniji među putnicima, a ove lokacije su idealne za posetu tokom proleća.

Polje lala u Holandiji

Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma (фото 1)

Zemlja koja je, između ostalog, poznata i po lalama idealna je za posetu sredinom aprila/početkom maja, jer upravo tada se dešava cvetanje. Najpoznatija lokacija sa nepreglednim poljima lala je okolina botaničke bašte Keukenhof, koji na samo 40 kilometara od Amsterdama. Ova lokacija, poznatija kao Bollenstreek nalazi se iza dina Severnog mora, odnosno između Amsterdama, Lejedna, Harlema i Haga.

Cvat trešnje u Japanu

Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma (фото 2)
Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma (фото 3)

Zemlja izlazećeg sunca ima toliko ukorenju tradiciju trešnje, da su joj posvetili i festival Sakuru. Proslavljajući ovaj festival, Japanci svake godine slave i dolazak proleća, a sam čin se naziva hanami – u bukvalnom prevodu “gledanje cveća.” Sama tradicija je duga preko hiljadu godina, a kraj marta/početak aprila je idealno vreme za posetu. Jedna od najimpresivnijih lokacija na kojima možete uživati u cvetanju trešnje jeste planina Jošinoi, koja se nalazi istočno od Osake. Tu je i Himedži dvorac iz 14. veka koji se nalazi na listi UNESCO-ve materijalne baštine. Kjoto i Tokio su takođe nezaobilazne destinacije na ovom cvetnom putovanju.

Lavanda u Srbiji

Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma (фото 4)

Ukoliko se ne budete našli u Provansi ili Toskani ovog proleća, možete skoknuti i do Fruške gore i okoline sela Bukovac, gde se nalazi polje lavande. Početkom maja lavanda cveta i to je idealno vreme za posetu, samo skrećemo pažnju da ne ulazite u polje, da ga ne zagađujete ili gazite po lavandi, što je bio prethodni slučaj sa najezdom turista i influensera.

Ruže u Bugarskoj

Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma (фото 5)
Lale u Holandiji, trešnja u Japanu, ruže u Bugarskoj, lavanda u Srbiji: Idealne prolećne destinacije cvetnog turizma (фото 6)

Susedna Bugarska je jedan od najvećih proizvođača ružinog ulja na svetu, a njihova čuvena Dolina ruža vredna je posete. Nalazi se između Stare planine i Srdne gore, a preporuka je da se poseti krajem aprila/početkom maja jer tada cveta. Tradicija uzgoja ruža u Bugarskoj dati još iz 17. veka, i simbol ove tradicije predstavlja vrsta Damask ruža.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor