Pretraga

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept

Tekst: BURO.

Ako tokom ove godine niste poželeli da se preselite na selo, to je to, bar znate da ste na pravom mestu. Ukoliko jeste maštali o dvorištu, branju kajsija sa drveta i opciji da imate grm malina iza kuće, možda bi trebalo malo da istražite tu opciju. Jer, šta ako vas je srce vuklo u pravom smeru? U tom slučaju možda je 2021. godina kao stvorena da se povučete ka sporijem načinu života i uživate u drugačijem računanju vremena. Naš predlog je da isprobate mali preview. Ali gala!

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 1)
Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 2)

Predlažemo vam da otkrijete Selinu Göldi i njen čarobno jednostavan život na seoskom imanju u istočnom delu Francuske. Selina je rođena u Švajcarskoj i odrasla je na ondašnjoj farmi i lako se zaljubila u ideju života u ruralnom delu Francuske, a u tom ju je podržao i njen muž Lars. Sve je počelo vikend putovanjem bez velikih ambicija, a završilo se tako što su pronašli napuštenu istorijsku kuću kraj reke u pristojnom stanju.

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 3)
Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 4)

Hrabro su se bacili na projekat renoviranja, ovaj deo zemlje nije insta-slavan, niti preterano razvijen, zapravo život u seocetu koje su Selina i Lars odabrali deluje kao da je i dalje XIX vek. Ipak lepota kraojlika sve to nadoknađuje i kada pogledate u okolna brda i poljane dobijete utisak da ste ušetali na sliku nekog od impresionističkih slikara kao što su Monchablon, Moreau i Renoir.

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 5)
Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 6)

Nekada je na tom mestu bio razvijen srednjovekovni grad, a danas tu živi tek stotinjak stanovnika. Do 1990. postojala je škola, mala prodavnica i kafe na trgu, ali kako su mladi napuštali selo, život je zamro. Ipak, sa dolaskom ljudi koji se vraćaju iz grada željni mira sve se polako menja. Selena i Lars su prvo seosku kuću koristili kao vikendicu, a zatim su 2017. godine odlučili da se trajno presele, a ona je napustila svoju karijeru u finansijama i posvetila se svesnijem životu koji će je više ispuniti. Pokrenula je blog Les Poissonchats kako bi svoje seoske avanture prvenstveno podelili sa prijateljima i porodicom, a onda i svetom. Kako je rasla publika i interesovanje za njen simple life koncept, Seleni je palo na pamet da svima ponudi parče takvog života i počela je da organizuje kulinarske radionice.

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 7)
Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 8)

Zbog pandemije i karantina većina onih zakazanih za ovu godinu se nije održala, a Selena se posvetila novom projektu – uređivanju velike kuće na seoskom trgu koja je decenijama stajala napuštena. Ako vam njena pokretačka energija zvuči inspirativno možda je dobra ideja da istražite radionice koje će ponovo krenuti u maju 2021. godine. Koncept se zove „L’Art de Bien Manger“ a obuhvata kuvanje, ali i potpuno prepuštanje seoskom ritmu uz druženje sa istomišljenicima. Grupe su limitirane na samo šestoro ljudi, a najavljene su tri trodnevne radionice tokom proleća i leta, kao i 4 mini jednodnevne radionice. Ukoliko vas priroda privlači magnetnom silom, vreme je da joj se prepustite i isprobate da li ste satkani za život u veoma sporoj traci.

Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 9)
Maštate o životu na selu, predlažemo vam da prvo isprobate taj koncept (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor