Pretraga

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama

Tekst: BURO.

Ove godine planiramo da koračamo neutabanim stazama, tražimo destinacije na kojima nećemo čekati u beskonačnim redovima i čije smo puzle složili već bezbroj puta uz pomoć Instagrama. Težimo faktoru iznenađenja i onom uzbuđenju koje putovanje inače treba da donese. Odustajemo od poznatih preporuka i jednoličnih travel lista, umesto toga biramo alternativne destinacije. Evo šta je na našoj listi, slobodno prepišite.

Umesto jezera Komo, jezero Garda

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 1)
Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 2)

Nećemo vas odvaraćati od lepote jezera Komo, ali otkrivamo vam jedan skriveni dragulj iz iste kategorije - najveće italijansko jezero, Garda. Na njegovoj južnoj strani, sa tvrđave Rocca Scaligera pruža se nestvaran pogled na luku, dok se na zapadnoj obali nalazi nekadašnji dom pesnika, d’Annunzia. Pored svojih dvadeset pet živopisnih sela, jezero Garda bogato je zamkovima, tvrđavama i spomenicima. Ukoliko želite da posetite nekoliko italijanskih gradova u jednom krugu, veze sa Venecijom, Veronom i Milanom su sjajne. Manje poznato od jezera Komo, ali jednako prelepo.

Umesto Pariza, Rennes

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 3)
Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 4)

Pariz je neprikosnoven i to će uvek biti, ali vreme je da se uputimo i na druge francuske stanice. Biramo Rennes, njegove šarene fasade i filmski duh osvojiće vas na prvu i varate se ako mislite da će vam ovde biti dosadno. Tu je operska kuća koja će zadovoljiti potrebe za parčetom dobre umetnosti, zatim dvorac Parc du Thabor i neizostavni Marché des Lices, gde se služe najukusnije školjke. Mislili ste da je to sve? Kao još jedan plus dodajte i noćni provod. Ali, šta je zapravo najbolje od svega? Odustvo beskonačnih redova.

Umesto Firence, Lucca

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 5)
Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 6)

Firenca je nedovosmisleno prelepa, ali mnogo češće na papiru i Instagramu, nego u realnosti. Kiša ovde pada od oktobra pa nadalje i nemoguće je izbeći turiste u bilo koje doba godine. Zato predlažemo Luccu, jednako ukusnu travel poslasticu. Ušukan u podnožju Apuanskih Alpa u Toskani, ovde ćete pronaći savršeno izbalansiranu dozu mira i užurbanosti. Dodatni bonus? Plaže Versilie udaljene su svega trideset minuta. Bingo!

Umesto Barselone, Almeria

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 7)
Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 8)

Da li je Almeria vredna posete? Apsolutno! To će vam potvrditi i Google ako se bacite u istraživanje ovog skrivenog dragulja Španije koji je u nepravednoj senci Barselone. Reč je o gradu na moru (podvučeno duplo) koji nudi toliko toga: od duha juga, preko spomenika koji datiraju iz srednjeg veka, do opuštene atmosfere koja struji vazduhom. Putnici koji su posetili ovaj grad najveći plus daju prelepim plažama, zatim planinama i hrani. U krajnjem zbiru, tu je sve što tražimo od jednog putovanja Španijom.

Umesto Osla, Tromsø

Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 9)
Neutabanim stazama: Predlažemo alternative popularnim travel destinacijama (фото 10)

Ako želite da precrtate jednu (ali vrednu) stavku sa svoje bucket liste i posvedočite Aurori Borealis, Oslo je zapravo mesto na kom ne želite da se nađete. Svoj pin treba da podesite na Tromsø, koji se nalazi severno od glavnog grada i najvažnije - tamo gde možete videti polarnu svetlost! Ovde ćete oživeti bajku, bilo da se opredelite sa vožnju sankama sa haskijima ili posmatrate irvase koji šetaju kroz grad. Iskustva za ne propustiti, a ako već niste, dopišite Tromsø na svoje travel liste.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor