Pretraga

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana

Tekst: BURO.

Šanse da niste čuli za hotel El Fenn u Marakešu su prilično mršave, jer ovaj hotel je jedan od “najinstagramatičnijih” na svetu. Vanessa Branson je vlasnica tog čarobnog mesta (sestra Richarda Bransona) koja poseduje savršen instinkt za pretvaranje kuća za odmor u supertrendi hotele. Ovaj u Marakešu je nastao slučajno: 2002. godine dok je bila na odmoru u Maroku, nabasala je na dvorište privatne kuće koje ju je toliko dojmilo da je otkupila nekretinu, a ostalo je istorija!

Sada, Vanessa radi na nečemu potpuno drugačijem, Eilean Shona je malo ostrvo u Škotskoj koje je otkupila sredinom devedesetih godina sa svojim tadašnjim mužem Robertom Devereuxom, kako bi izgradili privatnu kuću za odmor. Fast foward na današnjicu, sada je tu imanje sa hotelom koje predstavlja lokaciju iz mašte za sve one koji žele izmeštanje iz naporne svakodnevice.

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 1)
Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 2)

Kada su pronašli imanje koje je bilo ponuđeno na prodaju, na njemu je bilo nekoliko oronulih građevina iz seoceta iz XVIII veka. Samo ostrvo ima bogatu istoriju, pisac J.M. Barrie provodio je svoja leta upravo ovde dok je pisao scenario za predstavu “Petar Pan”. Vanessa i Robert su renoviranjem počeli u trenutku kada je ona bila trudna sa njihovim četvrtim detetom i brzo su radili na bazičnoj modernizaciji prve kuće menjajući pod i ugrađujući bojlere. Vanessa je neposredno pred porođaj otrčala u radnju John Lewis i kupila je 100 peškira i 100 jastučnica, a godinama kasnije većina je izdržala test vremena. “Ako kupujete najbolje, samo jednom će vas zaboleti”, našalila se na tu temu.

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 3)

Pre nekoliko godina kada su njena deca odrasla i prestala da redovno odlaze na odmore u porodičnu kuću, ohrabrena uspehom koji je postigao El Fenn, Bransonova je odlučila da ostrvo otvori za sve zainteresovane. Tako da gosti sada mogu iznajmiti ostrvo u celini, čitavu glavnu kuću, ili izdvojene manje kuće. Među prvima tu je odsela glumica Frances McDormand, sa mužem, režiserom Joel Coenom koji su veliki fanovi arhitekte Alexandera Rossa koji je dizajnirao staru školu i katedralu na ostrvu.

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 4)
Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 5)

Od čega Brensonova kreće pri dizajniranju prostora? Od umetnosti. Tokom devedesetih godina bila je suvlasnica galerije savremene umetnosti na Portobello Road-u i zastupala je Fred Pollocka, apstraktnog umetnika. Pozvala ga je na ostrvo kako bi u trpezariji glavne kuće oslikao veliki mural, a tu paletu jarkih boja iskoristila je kao osnovu za uređenje ostatka glavne kuće. Tako su zidovi u kupatilu narandžaste boje, marokanski tepisi crvene, dok su fotelje u dnevnoj sobi presvučene tirkiznom svilom.

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 6)

Mir i tišina koje pruža Eilean Shona su skoro nestvarni u poređenju sa modernim svetom, na ostrvu nema kola, ni televizora, od “luksuza” tu je mala radnja koja radi nekoliko sati dnevno i nudi osnovne potrebštine i domaća jela. Nekadašnja sala mesne zajednice sada služi kao mesto za druženje, poseduje sto za stoni tenis, tablu sa strlicama, knjige i nešto što možda ne biste očekivali, besplatan wi-fi!

Ova “Nedođija” nudi najbolje od novog i starog sveta i sigurni smo da nas tek čeka poplava Instagram postova iz škotske divljine.

Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 7)
Odsednite na škotskom ostrvu koje je poslužilo kao inspiracija za “Nedođiju” Petra Pana (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor