Pretraga

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa!

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa!

Tekst: BURO.

Ako ste u detinjstvu želeli svoju kućicu na drvetu, vreme je da otkrijete IBUKU, kompaniju koja je specijalizovana za građevine od bambusa koje zahvaljujući specifičnom načinu gradnje i arhitekturi izgledaju kao apgrejdovana verzija kućice među krošnjama o kojima smo nekada maštali. IBUKU čini tim mladih dizajnera, arhitekata i inženjera čiji je glavni zadatak da istraže mogućnosti izgradnje od bambusa. Oni kombinuju moderna saznanja sa tradicionalnim tehnikama gradnje koje se na Baliju koriste decenijama, a im je cilj da klijentima obezbede šansu da život prožive povezani sa prirodom. Kako bi uspeli u tome, koriste mahom prirodne materijale i trude se da sve integrišu sa prirodom, odnosno da je namanje moguće naruše. Bave se i enterijerom tih kuća i hotela i najčešće se odlučuju za opciju nameštaja pravljenog po meri koji se nadovezuje na eksterijer. Do sada su sagradili 60 građevina od bambusa na Baliju i pored komercijalnih projekata odgovorni su za izgradnje škola i čitavih sela.

Bambus i poboljšanje njegovih svojstava je u njihovom fokusu od osamdesete godine, kada se dizajnerka Linda Garland doselila na Bali i počela sa proučavanjem inovativnih načina projektovanja. Njen prijatelj John Hardy je pratio njene stope i umnogome je unapredio tehniku. Njegova ćerka Elora Hardy se 2010. godine vratila na Bali i osnovala studio IBUKU. Zajedno sa timom indonežanskih arhitekata, ona danas radi na dodatnom razvoju održive arhitekture. Iako su svi njihovi projekti posebni i oduzimaju dah, izdvojili smo nekoliko favorita.

Ananda House

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 1)

Ovo je kuća koja je namenski građena za Davida Hornblowa i njegovu porodicu. Kuća Ananda se sastoji iz tri nivoa koji su postavljeni na terasastoj padini. Kada se posmatra sa visine ova kuća deluje kao skup listića zbog krovova u obliku lista. Arhitekte su imale zadatak da sačuvaju većinu drveća na parceli i oni su taj zadatak ozbiljno shvatili. Stvorili su neobičnu građevinu sa tri spavaće sobe sa privatnim terasama, a posebno su osmislili rupe dovoljno široke da drveće i palme mogu da nastave sa životom neometano.

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 2)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 3)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 4)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 5)

Aura House

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 6)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 7)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 8)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 9)

Kuća Aura nalazi se na terenu koji je između tropske šume i reke i to je predstavljalo radost za dizajnere i arhitekte, da stvore građevinu koja je luksuzna i savremena, ali da u tom procesu nimalo ne naruše izgled terena. Ova kuća ima dve spavaće sobe i nalik je nekom gnezdu koje se nalazi usred gigantskih palmi. Za izgradnju su koristili najkvalitetniji bambus i tokom gradnje su ga savijali baš na način kako bi to ptice učinile. Rezultat zaista oduzima dah!

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 10)

Echo House

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 11)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 12)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 13)

Echo House je kuća smeštena između Ayung reke i tropske šume. Zbog jedinstvene arhitekture i krova u obliku zakrivljenog lista ova građevina skoro nestaje u okolini. Postoji glavna i kuća za goste, dva bazena i bašta sa egzotičnim rastinjem, a pored toga imanje je pozicionirano tako da se iz svih delova kuće vidi dolina reke. Kuća ima dve spavaće sobe i 2 kupatila, a iako se radi o kućici od bambusa, unutrašnjost je veoma moderna i ima skrivene klima uređaje. Od detalja tu su pleteni lusteri i ćupovi od terakote.

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 14)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 15)

Sunrise House

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 16)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 17)
Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 18)

Sunrise House je građevina u obliku lista koja gleda na istok i to je druga kuća koja je sagrađena u okviru luksuznog seoceta Green Village. Prostire se na četiri nivoa i oni su povezani spiralnim stepenicama, tu su dve spavaće sobe, dve gostinjske sobe, otvorena kuhinja, trpezarija i dnevna soba, kao i biblioteka i kancelarija. Savršen izbor za beg u prirodu.

Otkrijte 4 fenomenalna projekta studija IBUKU - radi se o kućama za odmor od bambusa! (фото 19)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor