Pretraga

Skriveni šarm Luksemburga

Skriveni šarm Luksemburga

Tekst: Nataša Pavlović


Foto: Nataša Pavlović

Zašto iko u svojim kasnim tridesetim ostavi grad koji obožava, dobro plaćen posao u struci i preseli se u Luksemburg? Hm, ili je dobio odličnu poslovnu ponudu u jednoj od 140 banaka koje tu posluju ili se seli zbog ljubavi? Meni je pogađate, zapalo ovo potonje! Zbog ljubavi sam ostavila Beograd, spakovala pinkle i pošla u zemlju o kojoj ama baš ništa nisam znala. Luksemburg je zemlja koja uopšte nije tipična destinacija u koju bi se neko zaputio kako bi proveo svoj godišnji odmor (priznajte da vam nikada nije palo na pamet da guglujete let Beograd - Luksemburg!). Nema more, za dva sata prođete celu državu uzduž i popreko, pretežno je kišovito, a lakše ćete razumeti Swahili nego luksemburški jezik. Ipak, nešto više od tri godine kasnije, ja sam i dalje tu, i dalje zaljubljena, sada i u svoju novu domovinu. Za sve one koji traže mnogo akcije, lude i jeftine zabave i budget friendly restorane možda Luksemburg i nije destinacija iz snova. Ali, za sve ostale koji znaju da cene dobru čašu vina i odličnu hranu Luksemburg je obećana zemlja.Chemin de la Corniche

Istoimena prestonica je internacionalni grad sa flerom urbanog sela. Kako ne postoji direktan let iz Srbije, predlažem da Luksemburg kombinujete sa posetom Briselu ili Parizu. Opulentan i elegantan, dvospratni grad pastelnih tonova (sastoji se od gornjeg i donjeg grada, Ville Haute i Ville Basse) sa neverovatno visokim brojem restorana sa Mišelinovim zvezdicama po glavi stanovnika, stvoren je za duge šetnje i uživanje u panoramskim pogledima čije vam fotografije mogu doneti hiljade lajkova na Instagramu (samo kažem)!

Prva stvar koju uradim kada sam u novom gradu je da istražim sve muzeje i izložbe (ok, ja sam štreber, pripišimo to činjenici da sam provela godine učeći istoriju umetnosti). Tako sam i u Luksemburgu prvo otkrila MUDAM i zaljubila se u ovaj muzej savremene umetnosti, koji je projektovao kineski arhitekta Ieoh Ming Pei (da, da, isti onaj koji je zaslužan i za čuvenu piramidu u Louvru). Smešten u novom poslovnom Kirchberg distriktu, muzej je odlično pozicioniran tako da nadgleda donji grad, i vrlo brzo je postao my happy place, mesto koje posećujem bez obzira na postavke i u koji vodim ama baš svakog prijatelja i poznanika koji ovde dođe ili zaluta. A ukoliko i niste baš čovek od savremene umetnosti i arhitekture, tu je fantastičan Mudam Café, zgodan za ručak u podne ili brunch vikendom. Dizajnirali su ga čuveni francuski dizajneri, braća Bouroullec. Ceo kompleks je idealan za fotografisanje, nema gužve, svetlo je zbog staklenog krova savršeno za selfije, omiljene pozadine mnogih luksemburških blogova su baš zidovi ovog muzeja, pa će vam možda i najdraže fotografije sa putovanja nastati ovde.Mudam

Kada ste već tu, obiđite kratko i susednu arhitektonski očaravajuću Filharmoniju, pa ukoliko niste prezalogajili u Mudamu, predlažem da ručate u modernom restoranu Tempo sa zadnje strane ovog zdanja. Vodite računa, u Luksemburgu se obeduje tačno u određeno vreme, pa će mnogi restorani biti zatvoreni u periodu od 14:00 do 18:30 časova. Rezervacije su poželjne, ili obavezne, pa je najbolje da svoje vreme unapred isplanirate i okrenete par telefona. Ne brinite, ovde su svi minimum trilingualni, pa će vam znanje francuskog, nemačkog, engleskog ili čak i portugalskog (Portugalci čine polovinu expata u Luksemburgu) dobro doći.
Posle ovog kulturnog i gastronomskog intermeca, vreme je da istražimo grad. Najzanimljiviji način da stignete do centra je da uskočite u obližnji Funicular (jednu od najkraćih uspinjača na svetu) koji će vas od Kirchberga spustiti do doline Pfaffenthal. Nakon par minuta hoda nailazite na čuveni panoramski lift kojim se vozite čitavih 71 metar uvis i pri tom uživate u neverovatnom pogledu na donji grad i dolinu. Pfaffenthal  pogled

Kada ste se providnim liftom popeli u gornji grad, na pet minuta ste od luksemburške palate pa hajde da mahnemo Vojvodi koji je koristi kao svoju gradsku rezidenciju.
Od palate vas samo dva minuta hoda deli do najlepšeg balkona Evrope. Chemin De La Corniche je pešačka promenada uz dolinu reke Alzette sa moćnim pogledom na donji grad. I krajnje je vreme da napomenem da su patike jedini izbor obuće ukoliko želite da obilazite ovaj živopisni deo grada. Na svakom koraku će vas dočekati stepenice, usponi, tuneli i strme nizbrdice a ukoliko ste avanturističkog duha sada je prilika i da posetite Casemtes Du Bock i otkrijete svog unutrašnjeg Indijanu Džonsa. Ostaci srednjevekovnih kilometara dugih tunela i kazamata su idealni za beg od vrućina a otvori kroz njih vam pružaju zapanjujuće poglede na bedeme, gornji grad, donji grad, reku Alzette, vijadukt i parkove u dolini.
Nakon intenzivnog pešačenja i pravljenja bar 200 fotografija, vreme je za šoping. U centru grada prodavnice su otvorene do 18:30 časova. Kako Luksemburg i nije baš poznat kao meka za kupovinu, a ima sve od Zare i Cosa, pa do Hermèsa i Louis Vuittona, možda ćete baš ovde pronaći svoj broj čizama koje jurite još od Pariza. Ukoliko više volite na jednom mestu okupljene prestižne svetske brendove za vas je onda Smets concept store. Smešten na tri adrese u gradu i jednu van centra (Strassen), upravo ta najudaljenija lokacija je i ona koju najviše vredi posetiti. Pod parolom sve pod jednim krovom, na drugom spratu ovog zanimljivog concept storea smestio se i moderan restoran Two6two, pa ako ste ljubitelj lagane i ukusne hrane koja liči na dekoraciju šešira engleske kraljice, onda je ovaj fusion restoran vaš svet.
Nakon šopinga red bi bio da odemo do hotela i spremimo se za večeru. Jedan od izbora gde prenoćiti može biti Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal, upečatljiv hotel smešten u istorijskom centru grada. Zavešće vas fantastičan panoramski pogled dok budete večerali u izvanrednom novom Mu Luxembourg restoranu na poslednjem spratu hotela. Ako volite da dan završite ispijajući penušavac na otvorenoj terasi sa romantičnim pogledom na stari grad, preporuka ide za Le Sud. Nalazi se u u okrugu Clausen, to je elegantni restoran gde ćete uživati u impresivnoj francuskoj kuhinji posluženoj po najvišim standardima.Vianden

Za sve ljubitelje bajkovitih predela, preporuka je da sutradan obiđu živopisni gradić Vianden na severo-istoku zemlje (sat vremena udaljen od prestonice). Najveća znamenitost mu je istoimeni zamak, porušen i ponovo obnovljeni srednjevekovni dvorac koji je vidljiv iz svakog dela ovog piktoresknog mesta. Provozajte se žičarom do brda iznad dvorca i uživajte u neobičnom pogledu ili se malenim uličicama popnite do samog dvorca i napravite još koju fotografiju za pamćenje. Nadam se da ćete posle ove kratke vožnje kroz jednu od najmanjih zemalja Evrope uzeti ovu destinaciju u razmatranje za neko sledeće putovanje, i jedva čekam da vidim vaše fotografije na Instagramu (a možete me i tagovati na njima pa da razmenimo iskustva, pozdravlja vas @lostinluxembourg)!

Ostavite komentar