Pretraga

Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja

Tekst: BURO.


U fokus se vraćaju spora, lagana putovanja, bez stresa i žurbe. Zaboravite na brzopotezne ture i trčanje sa gejta na gejt, sve više navijamo za romantične ture vozom, a sanjarimo i o kružnim turama evropskim rekama. Samo zamislite, kasno proleće, brod, privatna terasa i povetarac koji dolazi sa vode... Možda se do sada ovakav vid turizma najviše povezivao sa penzionerima, ali zapravo se ispostavilo da su oni odavno znali neke stvari bolje od nas. Pre svega kako da se prepuste istinskoj dokolici i trenutku, a to nam je u ovim burn out uslovima i više nego potrebno. Predstavljamo vam nekoliko fantastičnih kruz kompanija koje su specijalizovane za kristarenje rekama i koje to iskustvo podižu na jedan lukusuzan i sasvim poseban nivo.

Belmond Cruises

Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 1)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 2)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 3)

Kompanija Belmond bi lako mogla da se kandiduje za šampione dobrog života, naime u portfoliju kompanije su najbolji hoteli širom sveta, najluksuzniji vozovi, Michelin restorani, ali i sasvim posebni kruz brodovi. Po Francuskoj ih plovi ukupno osam, kapaciteta od 4 do 12 osoba, a većina brodova ima i grejane bazene na palubi. Ture kruže od Pariza, preko srednjovekovnih gradova, a uključene su posete i legendarnim šampanjskim kućama kao što su J. De Telmont i Moët et Chandon. Jednostavno, tokom godina ime Belmond je postalo sinonim za rafinirani luksuz, pa ako želite da se počastite i uživate u istinskoj retro eleganciji to je prava adresa.

Crystal River Cruises

Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 4)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 5)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 6)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 7)

Kada nemate ograničen budžet prva stanica neka vam budu ture koje nudi kompanija Crystal River Cruises. Njihova flota broji brodove koji su nazvali po čuvenim kompozitorima: Bach, Debussy, Mahler, Mozart i Ravel i nude iskustvo na reci od pet i po zvezidica. Svaki putnik dobija apartman sa zasebnom terasom, a putovanja su bazirana na all-inclusive principu. Ono po čemu se ova kompanija izdvaja jeste činjenica da imaju najviši odnos broja osoblja prema broju putnika, plus nude usluge batlera. Pored terasa, apartmani su opremljeni velikim krevetima, walk-in garderoberima i i-padom na noćnom stočiću. Na brodovima postoji spa centar i unutrašnji bazen, a kada je restoranska ponuda u pitanju, svaki je opremljen sa nekoliko lokala, od onih tipa bistroa, do onih koji nude specijalitete na nivou Michelin restorana.

UNIWORLD

Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 8)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 9)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 10)

Uniworld je poznato ime svima koji vole da svoje vreme provode na rekama, oni su se pozicionirali kao boutique kruz kompanija. Svaki njihov brod (a imaju popriličnu flotu) je inspirisan određenim iskustvom odsedanja u boutique hotelima širom sveta, pa je u istom stilu uređeno sve, od soba, do zajedničkih prostorija. Ono što je interesantno jeste činjenica da nijedna soba nije ista, ne samo na jednom brodu, nego u celoj floti. Apartmani imaju ogromno kupatilo sa dva mermerna umivaonika, Hermès kozmetiku, kao i batlera na raspolaganju koji vodi računa da se svakodnevno gostima donosi sveže voće i kolačići. Uniworld vodi računa o svemu, tako da all inclusive usluga garantuje i aerodromske transfere, fitnes programe na brodu, premijum pića i specijalitete kuhinje, kao i ekskurzije.

Viking River Cruises

Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 11)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 12)
Slow Living: Stavite ove fantastične ture rekom na svoju listu putovanja (фото 13)

Kompanija Viking River Cruises je izglasana za najbolju od strane magazina Condé Nast Traveler i po mnogima je jedna od najboljih kompanija za rečna putovanja. Njihove ture u fokusu imaju destinaciju i kulturu zemalja koje se posećuju, ali istovremeno vode računa da su njihovi brodovi na najvišem nivou i da putnicima ponude visok nivo komfora. Budući da se radi o norveškoj kompaniji, dizajn na njihovim plovilima je u skandinavskom stilu, sve je podređeno diskretnom luksuzu i funkcionalnosti. Ono na čemu insistiraju jeste da prozori budu što veći kako bi imali što više prirodnog svetla, a uz to putnici mogu neometano da uživaju u zanimljivom pogledu. Sobe su različitih kategorija, neke imaju francuski balkon dok ostale imaju prostrane terase. Što se restorana tiče, gosti mogu birati između elegatnog restorana i casual bistroa na terasi gde mogu večerati na svežem vazduhu. Ono što je pohvalno jeste da ne naplaćuju otvaranje vina za večerom koje gosti kupe usput u gradovima gde brod pristaje.

Ostavite komentar