Pretraga

U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor

U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor

Tekst: BURO.

Tokom radnih dana pogledamo na desetine projekata arhitekata širom sveta, od onih otkačenih, preko onih klasičnih, sve do minimalistički uređenih prostora. A poveremeno... Povremeno jednostavno ostanemo bez reči! Dovoljno je da bacite pogled na ove fotografije pa da nas razumete. Dramatični pejzaž upotpunjen je promišljenom arhitekturom, radi se o hotelu Yangshuo Sugar House koji se nalazi u Kini i koji su osmislio i izveo biro Vector Archtects.

U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor (фото 1)

Već sama lokacija je spektakl sama za sebe, radi se o maloj dolini uz reku iza koje se uzdižu vrhovi planina. Dizajn je baziran na konekciji između starog i novog, odnosno moderne i tradicije. Arhitekte su blisko sarađivale sa dizajnerima iz sudija Horizontal Space Design čiji je zadatak bio da osmisle enterijer. Na ovom mestu već je postojala građevina, to je bio mlin za šećer iz šezdesetih godina i on je sačuvan i iskorišćen kao centar hotelskog kompleksa.

U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor (фото 2)
U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor (фото 3)
U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor (фото 4)

Kako bi naglasili kontrast između prirode i onog što je pravljeno odlučili su se da se hotel proteže horizontalno i time bude u opozitu sa visinom planina. Dodatne zgrade koje su građene za hotelske sobe su sa namerom vrlo jednostavnog izgleda kako bi nadopunile izgled nekadašnjeg mlina. Koristili su beton i drvo kako bi se nove zgrade vizuelno uklopile, a sve je ostavljeno u neutralnim tonovima kako bi se naglasilo prirodno svetlo i okolina koja je ovde u glavnoj ulozi.

U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor (фото 5)

A kako bi to dodatno naglasili tu je gomila bazena koji reflektuju prirodu i pružaju priliku gostima da lutaju okolo i uživaju u tom neverovatnom miru. Kako se puteljci račvaju i vijugaju po imanju svako može pronaći intimno mesto gde prosto može uživati u svemu što ga okružuje i upiti neverovatno smirujuću energiju. Postoji i jedan veliki centralni infinity bazen koji je na betonskim gredama i okužen je stubovima za dodatan utisak dramatičnosti koja kao da nije sa ovog sveta. Ceo kompleks ima 117 soba, apartmana i vila, a sve je opremljeno u svedenom stilu za maksimalnu udobnost i opuštanje. 

U potrazi za mirom: Ovo je mesto na kom možemo da zamislimo kompletan odmor (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor