Pretraga

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku

Tekst: Jelena Karakaš


Foto: Jelena Karakaš

Nepravedno zapostavljen kao vikend destinacija Bukurešt je grad koji će vas sasvim sigurno iznenaditi, a vrlo verovatno i oduševiti. Prošlo je preko 30 godina od revolucije, a tri decenije bile su dovoljne da se grad pretvori u jednu modernu prestonicu gde se stvarno možete dobro zabaviti, opustiti, ali ponešto i naučiti. Često ga nazivaju i mali Pariz i to ne slučajno, često ćete u arhitekturi prepoznati francuske uticaje. Naravno, zgrada parlamenta Palatul Parlamentului jeste mesto od koga bi trebalo da krenete i koliko god ste spremni na ideju da je to velika zgrada, ona je zaista ogromna (ako volite igru brojeva, zgrada zauzima površinu od 34.000 kvadrata)! I gde dalje? Mi imamo nekoliko odličnih ideja, pratite smernice.

MNAC

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 1)
Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 2)

Postoje ture zahvaljujući kojima možete obići unutrašnjost parlamenta, a kada ste već tu odšetajte do krila E4 gde je smešten muzej savremene umetnosti. Prostire se na četiri sprata i iako se tu čuva veoma dobra kolekcija moderne umetnosti prilično je spektakularna činjenica da možete da cunajte po jednoj tako monumentalnoj zgradi. Muzejski lift je od stakla i kada stignete do poslednjeg sprata možete videti panoramu čitavog grada.

Idealno za: Arhitektura i umetnost se ovde prepliću na najbolji mogući način, mesto je zaista nezaobilazno.

Strada Izvor 2-4


Kane

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 3)
Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 4)

Svaki grad ima to svoje kul „instagramsko“ mesto gde se spajaju dizajn, lagani zalogaji i dobra atmosfera. U Bukureštu je to Kane, a za enterijer je bio zadužen arhitekta Bogdan Ciocodeica i zaista je uspeo da stvori prijatno i moderno okruženje gde su detalji od prirodnih materiala savršeno upotrebljeni. Kane je popularan bistro, posebno nedeljom kada kul ekipa ovde dolazi na branč (iz kategorije odličan). Posle nedeljne ludnice, ponedeljkom Kane ne radi.

Idealno za: Kada želite da pojedete nešto zanimljivo i zdravo u nepretencioznoj atmosferi.

Strada Tunari 60A


Cărturești Carusel

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 5)
Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 6)

Čak i da niste često na Instagramu verovatno ste naleteli na sliku ove knjižare, jedna je od najpoznatijih na svetu i nalazi se u renoviranoj zgradi iz XIX veka u centru grada. Ono što je ovu knjižaru otvorenu 2015. godine učinilo poznatom jesu predivne spiralne stepenice, kao i stubovi sa ukrasima. A i sama ponuda je prilično dobra! U ponudi imaju 10.000 naslova i 5.000 ploča i DVD-ijeva, i uz to još mnoštvo detalja za kuću i pisanje. Na poslednjem spratu predahnite uz kafu.

Idealno za: Dokono bazanje. Ovde možete doći i sami i u miru bistriti ponudu.

Strada Lipscani 55


Social One

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 7)
Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 8)

Odmah preko puta zgrade parlamenta smešten je sladak lokal Social One. Radi se o jednom od onih bistroa kakve svi priželjkujemo u svom kraju. Dobra kafa, kvalitetna hrana i šarmantan enterijer. Zahvaljujući ogromnim prozorima Social One je svetao i prozračan, a kombinacija industrijskih detalja i neonskih poruka na zidovima će vas sasvim sigurno zabaviti.

Idealno za: Pravi izbor da započnete jutro, uživate natanane u doručku, a zatim se bacite na istraživanje grada.

Bulevardul Unirii 1


Cava Bistro

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 9)
Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 10)

Dorobanti je kvart nalik beogradskom Vračaru i ispunjen je simpatičnim kafićima i dobrim restoranima, obavezno istražite, a naša preporuka je da počnete od vinarije Cava Bistro. Koriste organske namirnice koje vešti kuvari pretvaraju u odlične zalogaje, a tu je i dugačka lista vina. Vina su izložena na policama koje se prostiru dužinom lokala, dok je kuhinja u staklu tako da možete posmatrati kulinarski tim u akciji. Ovde je sve svedeno, ali taman, savršena mera kojoj svi težimo.

Idealno za: Odmor posle šetnje, kad vam se uzburkaju misli ovde ćete se sasvim sigurno opustiti. A možete da istražite i vinsku scenu Rumunije, priznajte da o toj temi ranije niste razmišljali?

Calea Floreasca 91-111


Mikkeller

Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 11)
Vodič Bukurešt: Otkrijte ovaj kul grad u komšiluku (фото 12)

Ovaj koncept je dobro poznat svim ljubiteljima piva, njima je jasno da je ovo nezaobilazno mesto. Iako je tehnički to pivnica, zapravo se radi o odličnom restoranu koji izgleda fantastično (još jedno delo arhitekte Bogdana Ciocodeice). Mikkeller se otvara u pet popodne, a do tada možete biti u lokalu koji je smešten u garaži iste kuće. Bob Coffee Lab je prava hipsterska kafeterija, ujedno je i mikro pržionica, pa je šoljica zaista fenomenalne kafe zagarantovana. Dodatni plus je to što se nalazi nadomak prelepog Herăstrău parka, obavezno obrnite krug oko jezera.

Idealno za: imamo odličnu ideju, uzmite kafu za poneti kod Boba, uživajte na suncu u parku, a zatim se vratite na pork belly sendvič u Mikkeller.

Piața Charles de Gaulle 3


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar