Povezano
Kada miris cimeta, pečenog mesa i vanile obavije dom, znamo da praznična sezona zvanično može da počne. Ali, pre nego što se udubimo u uživanje, priprema velike praznične trpeze za prijatelje i porodicu često zvuči kao možda najveći izazov te godine. Ok, možda preterujemo, ali… Kako se ne biste našli zatrpani posuđem, promašenim receptima ili vremenom koje beži brže od miksera na najjačoj brzini, donosimo četiri saveta za lakšu i efektniju organizaciju.
Priprema velike praznične trpeze ne mora da bude stresna ako se naoružate dobrim planom, pravim alatima i prazničnim duhom. Uz savete za kreiranje trpeze, koje smo i sami počeli da primenjujemo, ne samo da će vaša trpeza izgledati impresivno, već ćete i vi uživati u svakom trenutku – jer, na kraju dana, priznaćete, najvažniji sastojak svake praznične večere je ljubav i zajednica.
PRIPREMANJE PRAZNIČNE TRPEZE
PLANIRANJE
Praznična trpeza počinje sa dobrim planom i još boljom realizacijom. Napravite spisak gostiju i prilagodite meni njihovim preferencijama. Ključ je u balansiranju – kombinujte mesne, vegetarijanske i slatke opcije. Pokušajte da osmislite recepte koji se mogu pripremiti unapred, poput pečenja koje se podgreva savršeno ili hladnih salata koje postaju ukusnije nakon nekoliko sati. Koristite aplikacije za organizaciju ili klasičan notes za detaljan raspored kuvanja, kupovinu namirnica, pozivnice i dekoraciju. Što bolje napravite plan, biće vam lakše da organizujete osnovne stvari.
NE EKSPERIMENTIŠITE U POSLEDNJEM TRENUTKU
Iako zvuči primamljivo da ove godine iznenadite sve egzotičnim jelima, praznici nisu trenutak za improvizaciju. Držite se proverenih recepata, ali ih „osvežite“ modernim detaljima. Na primer, klasično pečenje možete servirati uz chimichurri sos, a obične vanilice osvežite dodatkom limunove korice. Isprobajte nove recepte nedelju dana pre praznika, čisto kako biste uspeli da izbegnete neprijatna iznenađenja. Mada, nekada čak ni to nije garancija, ali svakako daje samopouzdanje.
ORGANIZACIJA
Velika trpeza zahteva i strategiju kada je postavljanje stola u pitanju. Ako imate mnogo gostiju, razmislite o buffet stilu – svaki gost može uzeti šta želi, a vi štedite prostor na stolu. Posuđe, pribor i čaše rasporedite unapred kako biste izbegli gužvu u kuhinji tokom poslednjih minuta. Koristite etažere i poslužavnike kako biste uštedeli prostor i dodali vertikalnu dinamiku vaše trpeze.
UKLJUČITE GOSTE
Praznici su vreme okupljanja, pa zašto sve obaveze prepustiti sebi? Dodajte dozu šarma tako što ćete uključiti goste u proces – neka neko donese desert, neko drugi salatu ili vino, dok vi preuzimate glavno jelo. Ova strategija ne samo da smanjuje pritisak, već omogućava raznolikost na stolu. Organizujte „atmosferu“ uz čašu vina i muziku – neka vaši gosti biraju plejlistu.
Foto: Instagram – bonappetitmag