Šta je tačno Amber alert i zašto nam je potreban

    13.01.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/amberalert_cover.gif

    Ovih dana internetom se raširila inicijtiva u uvođenju Amber alert sistema u Srbiju. Igor Jurić, direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu, pozvao je građane Srbije da se  uključe u zajedničku akciju za uvođenje uz haštag #hocemoamberalert, kako bi se prebrojilo koliko ima onih koji podržavaju ovakvu meru. Za sada je to više od milion ljudi. O ovo incijativi govori se na našim prostorima već dugo vremena, ali čini se da je došao trenutak za konačno preduzimanje prvih koraka. Nestanak deteta u Srbiji se do sada prijavljivao policiji na broj 192. Zahvaljujući zakonskim izmenama, koje je incirao upravo Igor Jurić, od nedavno nestanak je moguće odmah prijaviti umesto čekanja 24 sata. Izveštaj NVO Astra pokazuje da je od marta 2012. godine do 31. decembra 2021. godine prijavljen nestanak 129 dece (80 devojčica i 49 dečaka), što je veći broj u odnosu na prethodnu godinu i svakako ogroman broj dece o kojima se nakon nestanka ništa više ne sazna. 

    Ovaj sistem čiji je naziv skraćenica za America’s Missing: Broadcast Emergency Response izmišljen je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, kada je nestala devetogodišnja devojčica iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je na kraju oteta i ubijena. Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, cela država, svi njeni stanovnici dobijaju hitnu informaciju na mobilnom putem sms-a, i svi mediji, bilbordi je plasiraju kao najvažniju tokom 24 sata, kako bi vest došla do što više ljudi, odnosno u potpunosti alarmirala javnost. Ukratko, ukoliko ste kod kuće i gledate TV u istom trenutku ćete čuti osnovne informacije o nestanku, videti sliku deteta na svim uređajima. Na taj način, ko god da ima bilo kakvu informaciju, može da se javi policiji. I ono što je najvažnije, nakon aktiviranja ovog sistema u 96 odsto slučajeva dođe do pronalaska nestalog deteta u prvim satima nakon nestanka.

    Pored SAD, sistem se koristi u više država u Evropi: Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. A određena verzija prisutna je i u Hrvatskoj, gde se sistem zove „NENO Alarm“. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: