Uskoro počinje naplaćivanje ulaznica za Veneciju

    07.07.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/venecija_cover.jpg

    Venecija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija koju je u 2019. godini posetilo oko 20 miliona turista. Ovaj „grad na vodi“ predstavlja posebno romantično mesto sa pravom italijanskom estetikom gde gondole mirno prolaze ispod mostova, tradicionalne kičeraste maske pozdravljaju vas na svakom uglu, a u svom doručku uživate dok plutate na vodi. Baš zvuči kao neki Diznilend, zar ne? E, pa sada će Venecija još više postati kao zabavni park sa novim pravilom: turistima će se naplaćivati ulaz u grad. Ta odluka je donešena zato što je Venecija, kao grad-ostrvo koji tone, postala prenatrpana turistima i preti mu potpuni potop. Ovom odlukom se može kontrolisati broj i kretanje velikog broja ljudi u ugroženim delovima grada i to je razlog zbog kog Venecija postaje prvi grad na svetu koji naplaćuje ulaz.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1657202871734318.jpg

    Vest o promeni gradskih zakona o turizmu u cilju rešavanja problema prevelike gužve objavljena je pošetkom jula, a venecijanski savetnik za turizam Simone Venturini nazvao je ovu „velikom revolucijom“. Na pres konferenciji ovim povodom, političar je rekao: „Venecija je živi grad i to mora i da ostane“, otkrivši da se vlasti nadaju smanjenju velikog broja posetilaca i rešavanju problema sa prekomernim turizmom. Posetioci će morati da plate do 10 evra za ulazak u grad, a ovaj novi zakon stupa na snagu 16. januara 2023. godine.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1657202871681284.jpg

    Kako će funkionisati naplaćivanje?

    Ako planirate da posetite Veneciju iduće godine, ovo su stvari koje treba da znate. Cene ulaznica kretaće se između 3 i 10 evra, u zavisnosti od broja posetilaca. Puna cena će se naplaćivati tokom letnjih praznika, festivala, regata i za Uskrs ali ova mera neće uključivati ograničenje broja posetilaca. Ova nova mera će posebno ciljati turiste koji su došli na samo jedan dan, budući da se smatra da oni daju najmanji ekonomski doprinos gradu. Postojaće će kazne od 50 do 300 evra za one koji budu kršili pravila o ulaznicama. Venecija, uz nekoliko drugih turističkih odredišta, već ima svojevrsnu turističku taksu kroz obavezne naknade za kratak smeštaj, pa tako gosti koji odsedaju u Veneciji i već plaćaju turističku taksu preko noćenja u smeštaju, neće morati dodatno da plaćaju ulazak u grad. Ostale osobe koje neće morati da plate ulaznicu su deca mlađa od šest godina, invalidi, stanovnici grada, oni koji dolaze u Veneciju radi zdravstvenih razloga ili da posete rodbinu, kao i oni koji dolaze u grad na neko sportsko ili kulturno događanje.

    Naknada će se naplaćivati onima koji posećuju istorijski centar Venecije kao i ostrva Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, Sant’Andrea, La Certosa, San Servolo, San Clemente i Poveglia. Posetioci će morati da rezervišu ulaznicu pre samog dolaska, a online platforma i sistem za rezervaciju karata biće predstavljeni javnosti ove jeseni.

    Saznaj više:
    Povezani članci: